Иван Маджаров: Не е вярно, че без лимитите системата ще рухне

1961
Иван Маджаров: Не е вярно, че без лимитите системата ще рухне
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Лимитите се представят пред обществото едва ли не като панацея, едва ли не системата ще рухне, ако ги няма. Не е вярно, няма да рухне, ще се въведат други механизми, които да контролират. В това увери председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в студиото на БНТ.

По думите му има лимити и затова има надлимитна дейност. Това е един лесен начин да контролираш макрорамката на бюджета. Всъщност е лесен, но много груб и води до много други последствия след себе си. Спира изобщо усилията на управлението и на касата, и на държавата за въвеждане на по-ефективни мерки за контрол, коментира Маджаров.

Кацаров: Ще настоявам да отпаднат лимитите за болници

Ще настоявам да отпаднат лимитите. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Кацаров каза това в Министерство на здрав...

Според него това, което е предложил вчера министър Кацаров за реформа в здравеопазването, всъщност е оригиналната реформа отпреди 20 години.

"Така беше замислена - парите да следват пациента, да няма лимити, да няма диспропорции, да бъдат правилно остойностени дейностите, които заплаща НЗОК. Това са неща, които се изкривиха с времето. Въведоха се лимити, защото по-лесно се управляват средствата по този начин", категоричен бе шефът на БЛС.

Д-р Маджаров обясни разликата между това болницата да има дългове и Касата да има дългове. Ако Касата има дългове, това означава, че парите са свършили и трябва по някакъв начин да се актуализира бюджетът на касата. "Такова нещо не се случва вече много години. Всяка година прехвърляме. Тази година от 2020 г. прехвърлихме в 2021-ва 94 милиона от болнична помощ", каза Маджаров.

Той обясни и създаването на клиничните пътеки като метод за алгоритъм, по който задължително да се извърши нещо на пациента като диагностика и лечение и след това въз основа на този алгоритъм да получи заплащане лечебното заведение за този пациент. "Проблемът на клиничните пътеки е, че никога няма двама еднакви пациенти, един човек се нуждае от една грижа, друг от по-малка, трети от по-голяма, пътеките не отчитат това, те разглеждат средно претеглен случай. Те разглеждат от всички преминали пневмония, средно колко би струвало на системата", даде пример той.

Съдът реши: НЗОК трябва да плаща и за лечения, които са надлимитни

Решено: Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да откаже заплащане на дейността на лечебните заведения, дори когато те са...

Другият недостатък според него е, че те са били оценени по специалности и по този начин са довели до изкривявания в системата - някои специалности се оказаха по-добре платени в сравнение с други. 

По думите му самият начин на плащане и разписаните алгоритми не са предпоставка за злоупотреби. Предпоставката е въведена заедно с въвеждането тогава на здравноосигурителния модел на системата за контрол, посочи Маджаров.

Той беше категоричен, че трябва да се върви към електронизация, да се върви към активност и от страна на потребителите на здравни услуги, за да не се допуска да се отчитат фиктивни услуги.

Прочетете още по темата: Кацаров: Ще настоявам да отпаднат лимитите за болници

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com