НА ЖИВОВойната в Украйна

Ивелина Берова е тазгодишният носител на националната награда "Анастас Карастоянов" (СНИМКИ)

1345

Ивелина Берова е тазгодишният носител на националната награда „Анастас Карастоянов“. Петото издание на националната награда по фотография „Анастас Карастоянов” се проведе последната събота на ноември. На церемонията в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” бяха връчени отличията на победителите и грамоти на класираните за финалната изложба.

Кметът Владимир Георгиев благодари на журито и участниците за съдействието, благодарение на което, Националната награда „Анастас Карастоянов” и Самоков имат своето достойно място в света на съвременното фотографско изкуство. Община Самоков ще продължи да надгражда този мост между историята и съвременността, като в плановете й за следващата година ще бъде реализиран проект за възстановяване на Доспевската къща като музей и в нея ще бъде обособено автентично фотографско ателие от началото на 20 век. Също през 2023 г. ще бъде изграден паметник на първия български фотограф.

Носителят на националната награда „Анастас Карастоянов” за 2022 г. Ивелина Берова получи статуетка, грамота и паричен чек от 1 000 лв. Наградата се присъжда за сериозни постижения във фотографското майсторство, за творчески темперамент, за силата на авторското послание в съвременната артистична и репортажна фотография. Второто място отиде при Красимир Кънев - за авторска смелост, създаване и интерпретиране на визуален образ на емоции и човешки чувства. Той получи плакет, грамота и паричен чек от 500 лв. Третата награда – грамота, плакет и чек от 300 лв. получи Илиян Илиев за значимо жанрово и стилово разнообразие.

За тазгодишното издание на Националната награда по фотография постъпиха над 1000 фотографии от 86 автори. Жури в състав: проф. д-р Красимир Андонов и доц. д-р Александър Нишков– преподаватели по фотография във висши учебни заведения, Милан Христев – носител на първата национална награда по фотография „Анастас Карастоянов” 2017, Димитрина Андреева - фотограф и Владимир Георгиев – кмет на община Самоков оцениха творбите, определиха победителите и финалистите.

Общо 78 фотографии бяха класирани за финалната изложба. Всички 35 финалисти получават грамоти. На церемонията присъства творческият колектив Спас Киричев и Маргарита Иванова, които са автори на проекта за паметник на Анастас Карастоянов. Маргарита Иванова е и автор на статуетката на наградата. Специален гост на събитието бе генералният директор на БТА –Кирил Вълчев, който поздрави всички участници и сподели, че Агенцията подема инициатива да разработи секция за репортажна фотография, която ще бъде допълнение към богатия архив, с който разполага. Той отправи покана към присъстващите фотографи да участват активно в инициативата.

Община Самоков подписа договора за изграждането на два светофара в града

Община Самоков подписа договора с фирмата –изпълнител, която ще изгради две нови светофарни уредби на проблемни кръстовища в гра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от София

Вижте къде на 30.01.2023 г. ще...
Работник чупи с чук жълтите павета,...
Вижте къде на 29.01.2023 г. ще...
Ще секат дървета до Народния театър,...
Вижте къде на 28.01.2023 г. ще...
Почти половината от икономиката...
140 снегорина са почиствали снега...
Вижте къде на 27.01.2023 г. ще...
Дрон ще следи качеството на въздуха...
Фандъкова: След четири години...
Наградиха най-добрите спортисти...
Улица в София ще носи името на емблематичния...

Последни новини