Ивелина Берова е тазгодишният носител на националната награда "Анастас Карастоянов" (СНИМКИ)

4193
Ивелина Берова е тазгодишният носител на националната награда "Анастас Карастоянов" (СНИМКИ)
Снимка: Община Самоков

Ивелина Берова е тазгодишният носител на националната награда „Анастас Карастоянов“. Петото издание на националната награда по фотография „Анастас Карастоянов” се проведе последната събота на ноември. На церемонията в художествена галерия „Проф. Васил Захариев” бяха връчени отличията на победителите и грамоти на класираните за финалната изложба.

Кметът Владимир Георгиев благодари на журито и участниците за съдействието, благодарение на което, Националната награда „Анастас Карастоянов” и Самоков имат своето достойно място в света на съвременното фотографско изкуство. Община Самоков ще продължи да надгражда този мост между историята и съвременността, като в плановете й за следващата година ще бъде реализиран проект за възстановяване на Доспевската къща като музей и в нея ще бъде обособено автентично фотографско ателие от началото на 20 век. Също през 2023 г. ще бъде изграден паметник на първия български фотограф.

Община Самоков подписа договора за изграждането на два светофара в града

Община Самоков подписа договора с фирмата –изпълнител, която ще изгради две нови светофарни уредби на проблемни кръстовища в гра...

Носителят на националната награда „Анастас Карастоянов” за 2022 г. Ивелина Берова получи статуетка, грамота и паричен чек от 1 000 лв. Наградата се присъжда за сериозни постижения във фотографското майсторство, за творчески темперамент, за силата на авторското послание в съвременната артистична и репортажна фотография. Второто място отиде при Красимир Кънев - за авторска смелост, създаване и интерпретиране на визуален образ на емоции и човешки чувства. Той получи плакет, грамота и паричен чек от 500 лв. Третата награда – грамота, плакет и чек от 300 лв. получи Илиян Илиев за значимо жанрово и стилово разнообразие.

За тазгодишното издание на Националната награда по фотография постъпиха над 1000 фотографии от 86 автори. Жури в състав: проф. д-р Красимир Андонов и доц. д-р Александър Нишков– преподаватели по фотография във висши учебни заведения, Милан Христев – носител на първата национална награда по фотография „Анастас Карастоянов” 2017, Димитрина Андреева - фотограф и Владимир Георгиев – кмет на община Самоков оцениха творбите, определиха победителите и финалистите.

Общо 78 фотографии бяха класирани за финалната изложба. Всички 35 финалисти получават грамоти. На церемонията присъства творческият колектив Спас Киричев и Маргарита Иванова, които са автори на проекта за паметник на Анастас Карастоянов. Маргарита Иванова е и автор на статуетката на наградата. Специален гост на събитието бе генералният директор на БТА –Кирил Вълчев, който поздрави всички участници и сподели, че Агенцията подема инициатива да разработи секция за репортажна фотография, която ще бъде допълнение към богатия архив, с който разполага. Той отправи покана към присъстващите фотографи да участват активно в инициативата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София