Изборите в Беларус със сериозни нарушения, отбелязват от ОССЕ

1287
Изборите в Беларус със сериозни нарушения, отбелязват от ОССЕ
Снимка: Getty Images / Guliver

Проведените на 17 ноември парламентарни избори в Беларус са опорочени от "сериозни ограничения на основните свободи", заяви Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) на специална пресконференция в Минск. 400 членове на организацията, са констатирали това на база своите наблюдения върху процеса в цялата страна.

"Преминалите избори не съответстват на важни международни стандарти за демократично гласуване", заяви ръководителката на мисията от наблюдатели на ОССЕ Маргарета Седерфелт, цитирана от "24 часа".

Лоялистите към Лукашенко изметоха опозицията от беларуския парламент

Лоялните към авторитарния президент на Беларус Александър Лукашенко кандидати пометоха опозицията на парламентарните избори, показаха р...

Actualno.com припомня, че според обявените резултати, лоялните към авторитарния президент на Беларус Александър Лукашенко кандидати доминират на парламентарните избори. Опозицията не успя да заеме нито едно депутатско място. Още за резултатите на изборите можете да прочетете ТУК.

Маргарета Седерфелт, която ръководи мисията на ОССе, която наблюдава изборния процес в Беларус заяви, че съществени недостатъци при преброяването на гласовете поставят под съмнение обективността на процеса и обявяването на резултатите. Тя подчерта нуждата от цялостна реформа на изборното законодателство в страната.

По думите й недостатъчните защитни механизми в деня на изборите и по време на предварителното гласуване са се отразили негативно върху обективността на изборния процес. Според наблюдателите по време на изборите и гласуването е имало "атмосфера на сплашване" на политическата опозиция. Избирателите са били насърчавани да гласуват само за одобрени от властите кандидати, заяви представителката на ОССЕ.

Изборите се възприемат като барометър за властта на президента Александър Лукашенко, който ръководи бившата съветска република четвърт век и ще се бори за преизбиране догодина.

Предсрочни парламентарни избори в Беларус

В Беларус днес се произвеждат предсрочни избори за членове на долната камара на парламента. Те бяха насрочени с указ на президента Алек...

В Беларус парламентът по правило подкрепя президента. Съседна Русия е най-близкият съюзник на Беларус заради отворената граница и икономическата и военна интеграция, припомня ТАСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com