НА ЖИВОВойната в Украйна

Изборният ден в страната започна нормално

1066

Изборният ден започна в 7 часа. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.

Има отделни секции, в които има неявили се членове на секционни комисии. От ЦИК съобщиха, че имат и няколко случая на секции, които още не са отворени поради различни проблеми.

В цели области има проблеми в отделни секции. Там, където не може да се реши проблемът, и машината не може да заработи, ще се премине към хартиено гласуване, добавиха още от ЦИК.

Точно в 7.00 започна изборният ден на предсрочните парламентарни избори в София. В столичното 127 СОУ „Иван Денкоглу“ секциите отвориха. Всички членове на секционните избирателни комисии пристигнаха навреме, предаде БГНЕС.

Изборният ден започна в 7:00 часа и ще завърши в 20:00 часа. Ако в този час пред секциите има чакащи хора, гласуването може да бъде удължено с 1 час. Над 1600 секции са разкрити в столицата за вота в трите многомандатни района на изборите.

23-ти МИР включва районите „Изгрев“, „Красно село“, „Лозенец“, „Младост", „Панчарево“, „Студентски“ и „Триадица“, секционните избирателни комисии са 631. От тях шест са подвижни. Във всички секции ще се ползват машини, само в две секции в 23-ти избирателен район ще се гласува с хартиени бюлетини, в една в район „Панчарево“ и в една в район „Студентски“.

24-ти МИР обединява районите „Възраждане“, „Искър“, „Кремиковци“, „Оборище“, „Подуяне“, „Сердика“, „Слатина“ и „Средец“. В този район ще се гласува в 628 секции. Шест са разкрити в лечебни заведения и в Централния затвор. В 485 секции ще се гласува с машини, а в 143 секции ще има по две машини.

25-ти МИР включва „Банкя“, „Връбница“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Люлин“, „Надежда“, „Нови Искър“ и „Овча Купел“. Там около 350 хиляди имащи право на глас ще гласуват в 505 секции. 4 са за хора с увреждания, а 8 са в болници. Броят на избирателите по избирателни списъци общо в страната е 6 602 990 души.

Изборният ден в 3 ОУ в Благоевград започна, в училището са разположени 10 секции. Броят на гласоподавателите в 28 СИК са 611, машината работи, каза председателят й Евелина Лачева. За първите 15 минути в секцията правото си на глас упражниха трима души, опашки за сега няма пред нито една от 10-те секции. 

Общият брой на откритите секции на територията на област Благоевград е 561, секциите с машинно гласуване са 448, а избирателите са 314 772 души. В 108 секции ще се гласува с хартиени бюлетини, основно в селата.

Избирателните секции в Казанлък отвориха врати точно в 7.00 часа. Общо 90 са секциите, в които гражданите ще могат да гласуват. Разкрита е и секция в МБАЛ "Д-р Христо Стамболски“, има и подвижна СИК, в която ще могат да гласуват хората с увреждания.

В Община Казанлък ще има 8 секции, които са с под 500 избиратели, за които СИК са в състав до 7 членове, и 82 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в 9-членен състав.

Тази сутрин в 9-а секция в Стара Загора, която се намира в основното училище в квартал "Самара", изборният ден не започна в 7 часа, заради повреда в машината за гласуване. Вотът се осъществява с хартиени бюлетини. Всички останали секции са започнали изборният денят нормално, съобщи председателят на РИК - Кристиян Баджаков. Няма постъпили жалби и сигнали за нарушение на изборното законодателство. 270 са кандидатите, които се борят за 11 мандата в 27 МИР - Стара Загора.

287 хиляди и 15 са жителите, които имат право на глас на днешните предсрочни парламентарни избори. В 363 от общо 493 секции на територията на областта се гласува с машини, като в 73 от тях има по две устройства. 139 хиляди и 77 души имат право на глас в община Стара Загора. Общо разкритите секции в общината са 212.

Изборният ден в Хасково стартира нормално. Всички секции са отворили навреме. От местния РИК заявиха, че никъде не е имало проблем с машините. Близо 230 000 са избирателите в Хасковска област, които ще гласуват в 478 секции. 345 от секциите са с над 300 избиратели и в тях ще се гласува с машина. В най-големите 15 секции ще се гласува с по две машини. Подвижните секции са 12, като 405 души са заявили да гласуват в подвижни кутии.

Изборният ден в област Сливен започна в спокойна обстановка. Към 07.00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали и машини са предадени на СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. 287 служители на ОДМВР-Сливен и РДПБЗН-Сливен, са пряко ангажирани с охраната на изборните места. Оперативни дежурни групи и дежурни части на ОДМВР-Сливен отговарят за реда и спокойствието в региона. Екипи на „Пътна полиция” извършват контрол по пътна безопасност.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица издават и в днешния ден удостоверения на граждани с изгубени, откраднати или повредени лични карти, за да могат да упражнят правото си на глас. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално.

Изборният ден във Враца започна спокойно. Няма сериозни нарушения в деня за размисъл, отчетоха от Общинската избирателна комисия. Наложи се РИК да заместват членове от СИК по настояване на политическите партии и коалиции. 151 000 души имат право на глас в днешния ден в областта.

На територията на областта ще се гласува в 229 секции с машини, в 63 - с хартия, образувани са 24 подвижни секционни комисии. Разкрити са 9 допълнителни секции в домовете за стари хора, болници и в затвора. Започната е работа във всички секции.

Изборният ден за предсрочните парламентарни избори започна нормално и във Велико Търново. В 7 часа вече имаше първи желаещи за гласуване пред урните.

В област Смолян изборният ден започна в спокойна обстановка. Няма регистрирани сериозни престъпления или нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Предприети са всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден. В изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Служителите на МВР осигуряват външната охрана на изборните места. При необходимост се намесват за възстановяване на реда, ако за това има решение на съответната избирателната комисия.

Спокойно започна изборният ден и в Кърджали. Над 262 хиляди са избирателите в областта. 542 са секциите, в които ще се гласува в региона. В 344 от тях ще се гласува машинно. 41 са подвижните избирателни секции. Броят на тези подвижни секции се е увеличил.

В Бургас изборният ден също започна нормално. Право да гласуват имат 360 000 души. Разкрити са 744 избирателни секции, 593 са с машинно гласуване, а 611 са машините.

Изборният ден във Видин започна нормално. Всички избирателни секции са отворили навреме. Председател на една СИК не е дошъл, защото е със счупен крак. А секретар на СИК се е обадил, че е болен. Близо 83 000 души имат право на глас вън Видин. 257 са секциите, в 126 от тях ще се гласува машинни.

Гласуването в плевенското село Буковлък, където са най-големите секции в областта, започна точно в 7 часа. ЦИК поиска втора машина за две от секциите, тъй като в едната са над 1100 имащите право на глас, а се предполага, че ще има голям интерес.

Малко над 400 000 са избирателите в област Варна. 649 са избирателните секции, от които в 541 има машини. Доставени са и 405 000 хартиени бюлетини. 8 мобилни секции ще поемат гласуването на трудноподвижните хора. Изборният ден започна без проблеми. В секция във Варненския квартал Владиславово машина е дала дефект още вчера при тестовото ѝ включване. Изписала е, че изборният ден не може да започне. Затова там преминаха на хартиени бюлетини.

Гласуваме за 48-о Народно събрание

Днес са предсрочните парламентарни избори в България. Българските граждани с право на глас в страната и сънародниците ни в чужбина, ще ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Граждани искат ефективни присъди...
Намалява броят на обявите за работа...
Най-важното за деня, 2 декември...
Прогноза за времето - 3 декември...
Край на отстъпката от 25 стотинки...
Приказен Коледен влак с парен...
Топли дни през декември и гледане...
Колко ще ни струва трапезата за...
Проучват дали роднините на изоставеното...
Времето утре - 3 декември 2022...
Обновен Lidl в „Подуяне“ отвори...
Иван и Андрей пазаруват всичко...

Последни новини