Изградете си тези навици и никога повече няма да надебелеете

4862
Изградете си тези навици и никога повече няма да надебелеете
Снимка: iStock/Guliver

Всеки би се съгласил, че качването на килограмите е много по-лесното от тяхното сваляне. Трудно е да се отървем от натрупаните излишни килограми, особено ако нямаме силна воля и не бъдем постоянни. Това може да се случи единствено, ако изградите правилни навици, които да превърнете в своята рутина. Ето кои са те и как могат да ви помогнат да отслабнете или въобще да не качите излишни килограми.

Хранете се по план – тук става дума за организирате и направите списък на храната, която пазарувате, готвите и консумирате. Така ще виждате какво ядете всеки ден. Хубаво е да се информирате за приема на мазнини, въглехидрати и протеини – кой елемент каква част от менюто ви трябва да заема, както и по колко от всеки действително приемате с всяко хранене. Хубаво е да имате три основни хранения на ден плюс няколко междинни. За последните може да похапвате ядки, здравословни барчета, сушени плодове и други.

Как да се храним здравословно, дори да нямаме време за това

Повечето хора, когато чуят за здравословно хранене, незабавно го свързват с часове готвене и опаковане на храна в кутии за следващия де...

Не пропускайте междинните хранения – продължение на горната точка. Те се пропускат от по-голямата част от хората, но това е грешка. Важно е да са полезни и да бъдат съставени от протеин и сложни въглехидрати, които да ви набавят необходимата енергия. Разбира се, здравословна трябва да бъде и останалата храна през деня.

Насладете се на храненето – обикновено хората все бързат, когато се хранят, защото обедната почивка свършва или просто времето ги притиска. По този начин вие се тъпчете, не давате време на стомаха да смели храната и накрая преяждате. Хубаво е да си отделите достатъчно време, за да се насладите на яденето си, да дъвчете бавно и спокойно. По този начин стомахът се засища по-бързо с нормално количество храна, което иначе би ви се сторило оскъдно.

Не стъпвайте в магазина на празен стомах – това е голяма грешка, защото списъкът ви за пазаруване ще се увеличи двойно. Когато е гладен, човек е склонен да купи почти всичко, което зърне и по принцип яде, макар това да не е целта му в момента. Едни от най-честите храни, с които пълним количката, когато сме гладни, са вредните – сладки, чипс, пуканки и други. Те определено ще ви отдалечат от желаното тегло.

Не пропускайте закуската – най-важното и задължително хранене за деня, което неслучайно е провъзгласено за такова. Започнете деня си със здравословна закуска, за да имате сили и енергия за целия ден. Тя ще поддържа метаболизма ви бърз. Хубаво е закуската да съдържа от всички елементи по малко – протеин, въглехидрат, мазнина и фибри.

Ето коя е идеалната закуска за здрав стомах

Cъcтoяниeтo нa чрeвнaтa флoрa имa ceриoзни пocлeдици зa нaшeтo блaгocъcтoяниe. Aкo излeзe извън кoнтрoл, тoвa мoжe дa дoвeдe дo пoдaтли...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com