Изясниха причината за тромбозите след ваксиниране с AstraZeneca

5787
Изясниха причината за тромбозите след ваксиниране с AstraZeneca
Снимка: Getty Images/Guliver

Американски лекари са открили, че аденовирусът на шимпанзето и човешките аденовируси, които се използват като вектори във ваксините, могат да се свържат с тромбоцитния цитокин PF4. Според учените имунната система бърка PF4 с чужд аденовирус и произвежда антитела срещу него, които причиняват тромбоза. Изследването е публикувано в Science Advances.

Ваксината срещу коронавирус, разработена от AstraZeneca, се използва в много европейски страни от края на 2020 г. След началото на кампанията за ваксинация с този препарат някои от ваксинираните започнали да развиват тромбоза, придружена от спадане на нивото на тромбоцитите. Впоследствие Европейската агенция по лекарствата призна тромбозата като рядък страничен ефект на препарата на AstraZeneca, а след това и на ваксината на Johnson&Johnson. Съобщава се и за тромбоза при двама аржентинци след въвеждането на Sputnik V според доклад от октомври 2021 г. на аржентинското министерство на здравеопазването.

AstraZeneca изтегли заявката си за одобрение в Швейцария

Фармацевтичната компания AstraZeneca оттегли заявката си за използване на ваксината срещу коронавирус в Швейцария, съобщи надзорният ор...

Симптомите на тези тромбози напомнят на хепарин индуцирана тромбоцитопения, когато след прилагане на антикоагуланта хепарин започват да се произвеждат антитела срещу неговия комплекс с PF4 (тромбоцитен цитокин, който подпомага съсирването на кръвта). Тези антитела активират тромбоцитите за образуване на кръвни съсиреци и броят на тромбоцитите намалява. Две научни групи едновременно са описали такива антитела при хора, ваксинирани с AstraZeneca и сблъскали се с тромбоза. Учените са нарекли това състояние ваксиноиндуцирана имунна тромботична тромбоцитопения (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia, VITT).

Сега екип от изследователи, ръководен от Александър Т. Бейкър от клиниката Майо, е установил точно защо се образуват анормални антитела. Лекарите са изследвали аденовирусите, които се използват като вектори във ваксините срещу коронавирус. Те са изследвали аденовирус на шимпанзе Y25 (използван в AstraZeneca), човешките аденовируси 26 и 5 тип (използвани във ваксините Sputnik V и Jannsen от Johnson&Johnson) и откриха, че и трите аденовируса могат да се свързват с PF4.

Според учените имунната система разпознава PF4 като част от аденовируса, който е прикрепен към него. Поради това тялото произвежда антитела срещу PF4, които причиняват тромбоза. Въпреки това учените подчертават, че това изисква цяла поредица от специални обстоятелства и затова тромбозата с тромбоцитопения е много рядка (по-малко от 1 случай на 10 000 ваксинирани).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com