Изкуственият интелект може да ни превземе: Илон Мъск, Стив Возняк и предприемачи с невиждано искане

12286
Изкуственият интелект може да ни превземе: Илон Мъск, Стив Возняк и предприемачи с невиждано искане
Снимка: iStock

Създателят на SpaceX и Tesla Илон Мъск, съоснователят на Apple Стив Возняк и повече от хиляда други предприемачи призоваха за пауза в развитието на изкуствения интелект. Като причина за това те изтъкват "рискове за обществото".

Специалистите подписаха отворено писмо с искане всички лаборатории за изкуствен интелект незабавно да спрат за поне 6 месеца обучението на системи с изкуствен интелект, по-мощни от GPT-4. Те предлагат да се направи пауза в разработването им, докато не бъдат създадени общи протоколи за сигурност.

Белгиец се самоуби след двумесечен разговор с чатбот

Белгиец се самоуби след двумесечен разговор с чатбота "Елиза", съобщиха местни медии. Съпругата на покойния трийсетина годишен мъж обяс...

ChatGPT: Какво представлява и как работи?

Нестопанската организация Future of Life публикува пълния текст на писмото:

"AI системите с човешки и конкурентен интелект могат да представляват дълбоки рискове за обществото и човечеството, както е показано от обширни изследвания и признато от най-добрите лаборатории за AI. Както е посочено в широко одобрените Принципи за ИИ на Asilomar, усъвършенстваният ИИ може да представлява дълбока промяна в историята на живота на Земята и трябва да бъде планиран и управляван със съразмерна грижа и ресурси. За съжаление, това ниво на планиране и управление не се случва, въпреки че последните месеци станахме свидетели на AI лаборатории, заключени в извънконтролна надпревара за разработване и внедряване на все по-мощни дигитални умове, които никой - дори техните създатели, не могат да разберат, предвиждат или надеждно контролират.

Съвременните системи с изкуствен интелект сега стават конкурентни на хората при общи задачи и трябва да се запитаме: Трябва ли да позволим на машините да наводнят нашите информационни канали с пропаганда и неистина? Трябва ли да автоматизираме всички работни места, включително изпълняващите? Трябва ли да развием нечовешки умове, които в крайна сметка биха могли да ни превъзхождат числено, да ни надхитрят и да ни заменят? Трябва ли да рискуваме да загубим контрол над нашата цивилизация? Такива решения не трябва да се делегират на неизбрани технически лидери. Мощни AI системи трябва да бъдат разработени само след като сме уверени, че техните ефекти ще бъдат положителни и техните рискове ще бъдат управляеми. Тази увереност трябва да бъде добре оправдана и да нараства с големината на потенциалните ефекти на системата. Неотдавнашното изявление на OpenAI относно изкуствения общ интелект гласи, че „В даден момент може да е важно да получите независим преглед, преди да започнете да обучавате бъдещи системи, и за най-напредналите усилия да се съгласите да ограничите скоростта на растеж на изчисленията, използвани за създаване на нови модели." Ние сме съгласни. Тази точка е сега.

Затова призоваваме всички лаборатории за изкуствен интелект незабавно да спрат за поне 6 месеца обучението на системи с изкуствен интелект, по-мощни от GPT-4. Тази пауза трябва да бъде публична и да може да се провери и да включва всички ключови участници. Ако такава пауза не може да бъде въведена бързо, правителствата трябва да се намесят и да наложат мораториум.

Европол: Предстои жестока престъпна злоупотреба с ChatGPT

Престъпниците ще се възползват от изкуствен интелект като ChatGPT за извършване на измами и други киберпрестъпления, предупреди европей...

Лабораториите за ИИ и независимите експерти трябва да използват тази пауза, за да разработят съвместно и внедрят набор от споделени протоколи за безопасност за усъвършенстван дизайн и разработка на ИИ, които са строго одитирани и наблюдавани от независими външни експерти. Тези протоколи трябва да гарантират, че системите, които се придържат към тях, са безопасни извън разумно съмнение. Това не означава пауза в развитието на ИИ като цяло, а просто отстъпление от опасната надпревара към все по-големи и непредсказуеми модели на черни кутии с нововъзникващи възможности.

Изследванията и развитието на ИИ трябва да бъдат пренасочени към превръщането на днешните мощни, най-съвременни системи в по-точни, безопасни, интерпретируеми, прозрачни, стабилни, подравнени, надеждни и лоялни.

Успоредно с това разработчиците на ИИ трябва да работят с политиците, за да ускорят драматично разработването на стабилни системи за управление на ИИ. Те трябва да включват най-малко: нови и способни регулаторни органи, посветени на ИИ; надзор и проследяване на високоспособни AI системи и големи пулове от изчислителни възможности; системи за произход и водни знаци, които помагат за разграничаване на истински от синтетични и за проследяване на изтичане на модели; стабилна екосистема за одитиране и сертифициране; отговорност за вреди, причинени от ИИ; стабилно публично финансиране за технически изследвания на безопасността на ИИ; и институции с добри ресурси за справяне с драматичните икономически и политически сътресения (особено за демокрацията), които AI ще причини.

Човечеството може да се радва на процъфтяващо бъдеще с AI. След като успяхме да създадем мощни AI системи, сега можем да се насладим на „AI лято“, в което берем наградите, проектираме тези системи за ясната полза за всички и даваме шанс на обществото да се адаптира. Обществото е поставило на пауза други технологии с потенциално катастрофални последици за обществото. Можем да го направим и тук. Нека се насладим на дълго AI лято, а не да бързаме неподготвени в есента".

Без ток, без газ: Свързани с Русия хакери са били близо да ударят важна инфраструктура в САЩ

Бъдещето е тук: Изкуствен интелект пилотира изтребител F-16 в САЩ (ВИДЕО)

Перфектно изчислена траектория, маневри с милиметрова точност и мигновена реакция на вражеска атака – проведеният на симулатор бо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии