Яде ви се постоянно - ето какви може да са причините за глада ви

28573
Яде ви се постоянно - ето какви може да са причините за глада ви
Снимка: iStock

Постоянният глад може да е провокиран както от определени болести, така и от нездравословни хранителни навици.

Проучванията показват, че това е много често срещан проблем сред хората в развитите страни. В повечето случаи води до бързо наддаване на тегло, според изданието Healthline.

Причини за постоянния глад

1. Стрес и безпокойство, с които не можете да се справите - всички хора изпитват едновременно стрес и тревожност от време на време, но при всички това води до необичайно силен глад. Проблемите започват, ако човек по някаква причина не успява да контролира стреса.

Всеки път, когато човек изпитва стрес, тялото отделя хормона адреналин, който потиска апетита. Ако обаче стресът не изчезне дълго време, започва производството на друг хормон - кортизол, който например повишава апетита. Ако сте постоянно гладни заради стреса, трябва да намерите начин да се справите с него. Опитайте йога или медитация, намерете хоби, което да ви помогне да се отпуснете, или посетете терапевт.

Лекар: Направете това и вечерният глад за сладко ще изчезне

2. Психични разстройства, като биполярно разстройство - тези нарушения са свързани с дисбаланс на химикали, произведени в мозъка, дефицит на определени хормони и генетични фактори. Всичко това може да доведе до прекомерен глад. Биполярното разстройство се характеризира с екстремни промени в настроението. При човек с тази диагноза в определени моменти апетитът може да стане необичайно силен и след това почти да изчезне.

3. Булимия - при това хранително разстройство човек първо преяжда и след това повръща. Това заболяване изисква специфично лечение.

4. Компулсивно преяждан - счита се, че причините за натрапчивото преяждане могат да бъдат наследствена предразположеност, както и навици, които по правило са заложени в детството. Много често това разстройство се развива при хора, които като деца са яли не само за да задоволят глада, но и за да избягат от всякакви проблеми. 

Храните, които всички мислим за здравословни, но всъщност те не са

5. Хипогликемия - това е състояние, при което нивата на кръвната захар са под нормалното. То също може да причини постоянен глад. Други симптоми на хипогликемия са умора, главоболие, прекомерно изпотяване и леки тремори.

6. Диабет тип 2 - друго заболяване, поради което човек може постоянно да иска да яде. Всяка клетка в тялото ни получава захар чрез действието на хормона инсулин. Ако няма достатъчно инсулин или функционирането му е нарушено, захарта се натрупва в кръвта, но не може да стигне до клетките, които се нуждаят от нея. Следователно тези клетки "сигнализират" мозъка, казвайки му, че тялото се нуждае от повече храна, откъдето идва и чувството на глад. Ако човек не предприеме стъпки за контрол на нивата на инсулин, той постоянно ще иска да яде.

7. Прием на лекарства - например кортикостероидите, ципрохептадин и трицикличните антидепресанти могат да доведат до постоянен глад. Ако забележите този страничен ефект след като започнете прием на някакво лекарство, говорете с Вашия лекар. Може би той ще намали дозата на лекарствата или ще предпише други лекарства.

Храните, които трябва да ядете на закуска, за да се избавите от високото кръвно, проблемите със зрението и паметта

8. Предменструален синдром - постоянното чувство на глад може да се дължи на ПМС. Симптомите му обикновено се появяват през втората половина на менструалния цикъл, изчезват един или два дни след началото на менструацията. В допълнение към прекомерния апетит, симптомите могат да включват подуване на корема, главоболие, диария или запек, чувствителност на гърдите, промени в настроението и проблеми със съня.

9. Хипертиреоидизъм - това заболяване на щитовидната жлеза, е една от възможните причини, поради които човек е постоянно гладен. При това нарушение щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, което води до ускорен метаболизъм, хиперактивност, безсъние и постоянен глад, който е много труден за засищане. Хипертиреоидизмът се лекува както с лекарствена терапия, така и с операция.

10. Генетични нарушения - сред тях е и синдромът на Прадер-Уили, който понякога причинява прекомерен апетит. В допълнение, синдромът се характеризира с прогресивно затлъстяване, нисък ръст и умствена изостаналост. 

11. Злоупотреба с газирани напитки със захар - те са богати източници на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Тези напитки с висока концентрация на фруктоза. Консумацията им намалява притока на кръв към областите на мозъка, които регулират апетита.

Храните, които хората с гастрит НЕ трябва да ядат

12. Консумацията на прекалено много консервирани храни - много от тях са с високо съдържание на BPA, което може да причини драматичен спад в хормоните, свързани със ситостта.

13. Пропускане на закуската - в продължение на четири години изследователите са проследили 6764 здрави хора. Тези, които консумират около 300 калории на закуска, наддават средно два пъти повече тегло през това време от тези, чиято закуска съдържа 500 или повече калории. Причината за това е, че хората, които закусват обилно, изпитват по-малко колебания в кръвната захар през деня, отколкото тези, които ядат много малко или изобщо пропускат закуската. Следователно, те имат нормален апетит и чувството на глад не се усеща няколко часа след хранене. Хората, които не закусват достатъчно, често са постоянно гладни и ако не могат да контролират апетита си, могат бързо да напълнеят.

Освен това учените считат, че за борба с постоянния глад е много важно да ядете от 30 до 39 g протеин на закуска. Така че бъркани яйца, извара, кисело мляко, сирене са по-предпочитани храни за закуска, отколкото палачинки или препечен хляб.

14. Дехидратация - тя може да имитира глад. 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com