Ядката, която бори стреса и подобрява здравето на сърцето

29849

Психическият стрес е един от рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания. Ежедневната консумация на една ядка е чудесен начин да се справите с него. 

Ядката, която бори стреса и подобрява здравето на сърцето

Яденето на бадеми вместо междинни закуски може да намали вариабилността на сърдечната честота (HRV), което се случва по време на психически стрес, като по този начин подобрява сърдечната функция. HRV е показател за колебанията във времевите интервали между последователните сърдечни удари, а основната функция на сърцето е способността му да посреща метаболитните нужди на тялото.

Според проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, правилната диета може да увеличи устойчивостта на сърдечно-съдовата система към психически стрес, както и да окаже други ползи за здравето на сърцето. 

Учени: Това е единствената ядка, която е полезна за сърцето дори и печена със сол

Фактори като начин на живот, включително физическа активност и диета, могат да повлияят на HRV, смятат изследователите. По-високият HRV означава по-голяма адаптивност на сърцето в отговор на екологични и психологически предизвикателства, докато по-ниският HRV е свързан със сърдечно-съдови заболявания и внезапен сърдечен арест.

Изследователите измерват HRV при участници, които са преживели психически стрес, отбелязвайки подобрение при тези, които са заменили междинните закуски с бадеми за 6 седмици.

Учените измерват сърдечната честота и HRV на доброволците в реално време в покой и докато четат думи, за да симулират кратък период на психически стрес. Изследователите заявяват, че при остър психически стрес участниците в групата, консумираща бадеми, показват по-добра регулация на сърдечната честота в сравнение с контролната група.

Лекар: Тази ядка ще ви избави от тревожността и дефицита на магнезий

Важно: Статията не е заместител на балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Кардиолог: Усетите ли сърцето...
Кардиолог: Усетите ли тази болка...
Лекар: Чаша чай на ден от тази билка...
Лекар: Използвайте тази подправка...
Сърбежът в тази част на тялото...
Лекар разкри кога алкохолът води...
Симптомът на висок холестерол,...
Турски лекар: Ако имате високо...
Напитките, които ускоряват стареенето...
Ситният почерк може да е признак...
Кои храни натоварват излишно...
Лекари: Този симптом след къпане...

Последни новини