Ядреното унищожение тиктака: остават 90 секунди

7937
Ядреното унищожение тиктака: остават 90 секунди
Снимка: iStock

Часовникът на Страшния съд вече показва 90 секунди преди полунощ – най-близкото до катастрофа положение в цялата история на проекта. Основната причина за това е войната в Украйна.

Часовникът на Страшния съд е метафорична оценка на риска от глобална катастрофа. Той е изобретение на американското списание Bulletin of the Atomic Scientists през 1947 г. Изданието е основано от членове на американския проект „Манхатън“, създали първата атомна бомба в света. Те се притеснили от изобретението си – часовникът отразявал ядрената заплаха за човечеството.

Първоначално позицията на часовника е определена от редактора на „Бюлетина“ Евгений Рабинович. След смъртта му през 1973 г. решенията се вземат от Съвета по наука и сигурност, който включва учени и експерти от различни области. Те се консултират с други експерти, включително Съвета на попечителите, в който влизат 13 носители на Нобелова награда. Съветът се събира два пъти годишно и обсъжда последните събития. Часовникът обаче се „сверява“ по-рядко: за 73 години това се е случило по-малко от 30 пъти.

През 1947 г., когато часовникът е отпечатан за първи път на корицата на „Бюлетина“, той е настроен на седем минути преди полунощ, тоест до „унищожаването на човечеството“. Времето е избрано произволно: художничката решава, че стрелките изглеждат добре в това положение. Две години по-късно СССР тества успешно ядрената си бомба – часовникът е преместен на 23:57. А през 1953 г. стрелката е преместена още една минута към полунощ: САЩ, а скоро и СССР, създават термоядрени бомби.

През 1962 г. идва Кубинската ракетна криза – светът никога не е бил толкова близо до ядрена война. Но това продължава само месец, така че часовникът няма време да се пренастрои. През 1984 г. стрелките отново са изместени на три минути до полунощ: експертите заключават, че ускоряващата се надпревара във въоръжаването между САЩ и СССР измества всички други форми на диалог. Но вече през 1991 г. часовникът показва 23:43: Джордж Буш-старши и Михаил Горбачов подписват Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ-1). След изобретяването на атомната бомба човечеството не е било толкова далече от Деня на Страшния съд.

Ядрените оръжия не са единствената заплаха

От 2007 г. експертите започват да отчитат рисковете за човечеството, които създават не само ядрените оръжия, но и други технологии. Тогава сред заплахите се появява изменението на климата, причинено от човешката дейност. Според учените от 1995 г. човечеството бавно, но сигурно се приближава към полунощ. За това време часовникът е преместван цели осем пъти напред – и само веднъж с минута назад. Това се случва през 2010 г., след като САЩ започват преговори с Русия за нов договор СТАРТ.

През 2017 г., на 70-ата годишнина от появата на часовника, минутната стрелка е преместена за първи път с две минути и половина – по-рано не са използвани дроби. Тогава експертите отбелязват напрегнатите отношения между САЩ и Русия, конфронтацията между Пакистан и Индия, продължаването на ядрените опити в Северна Корея и укрепването на национализма по цял свят.

През 2018 г. часовникът отново показва 23:58, както през 1953 г. „Световните лидери не успяха да реагират ефективно на заплахите от ядрена война и изменението на климата, правейки глобалната ситуация със сигурността по-лоша от преди година и толкова лоша, колкото веднага след Втората световна война“, се казва в съпроводителното писмо до световните лидери и обикновените хора.

През 2019 г. стрелките остават на мястото си, но експертите призовават да не се отпускаме и характеризират текущата ситуация в света като нова аномалия. Основните проблеми остават същите: ядрените оръжия и изменението на климата. Съединените щати излизат от ядрената сделка с Иран и обявяват, че ще излязат от Договора за ликвидиране на ракети със среден обсег. Все още не е ясно какво ще се случи с ядрената програма на КНДР. Ядрените държави се занимават с модернизиране на своите ядрени арсенали, а военните доктрини на САЩ и Русия отново заговарят за използването на най-смъртоносното оръжие в света.

Според експертите на „Бюлетина“ към 2019 г. проблемът с изменението на климата също се изостря. Емисиите на въглероден диоксид, който причинява глобалното затопляне, се увеличават за две години. За да се избегне най-лошият сценарий, емисиите трябва не просто да се намалят, а да се сведат до нула. Тази цел изглежда недостижима. През есента на 2018 г. експертна група на ООН публикува тревожен доклад за изменението на климата, но на конференция през декември страните износителки на петрол поставят под съмнение заключенията ѝ, а САЩ по-рано се е оттеглил от Парижкото споразумение за намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата.

Накрая експертите на „Бюлетина“ посочват още един проблем – разлагането на информационната екосистема: през медиите се транслират лъжи, а истината се поднася като лъжа. „Преднамерените опити за изкривяване на реалността увеличават социалното разслоение, подкопават вярата в науката и доверието в изборите и демократичните институции“, се казва в писмото на учените. Поради това други глобални проблеми са още по-трудни за разрешаване.

Още по-близо до полунощ

През 2020 г. часовникът показва 100 секунди до полунощ, тоест с още 20 секунди напред. Това е нов рекорд.

В писмото на учените се казва, че опасността е породена от неразрешени, ако не и влошени, политически конфликти заради ядрените програми на Иран и Северна Корея и че САЩ и Русия фактически са спрели да си сътрудничат по въпросите на разоръжаването. Що се отнася до климатичната криза, хората са по-добре осведомени за нея. Но за преодоляване на тази криза са нужни политически решения, а приетите не са достатъчни.

През 2021 г. стрелките не са местени въпреки пандемията, превземането на Капитолия във Вашингтон и други смущаващи събития. Въпреки това те никога не са показвали времето още по-близо до полунощ. Рейчъл Бронсън, ръководител на „Бюлетина на атомните учени“, казва, че пандемията от COVID-19 е тревожно напомняне, че правителствата и международните организации не са подготвени за заплахи, които наистина са способни да унищожат цивилизацията.

В придружаващото прессъобщение се посочва също, че през 2020 г. вероятността от ядрена война през следващите 75 години се е увеличила. Що се отнася до изменението на климата, изглежда, че добивът на изкопаеми горива, ключов източник на нагряващи планетата парникови газове, само ще се увеличава. Правителствата са посъветвани да помнят катастрофалните пожари, тропическите циклони от 2020 г. и да се опитат да съкратят емисиите възможно най-скоро.

Експертите предлагат мерки за осигуряване на бъдещето на човечеството. Ето някои от тях. Русия и САЩ да удължат Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия за възможно най-дълъг срок. Съединените щати да осигурят изпълнението на условията на Парижкото споразумение и да ускорят декарбонизацията на икономиката. Русия би могла да се върне в Съвета Русия-НАТО. Правителства, компании за комуникационни технологии и учени биха могли заедно да разработват методи за борба с дезинформацията в интернет.

„Само колективните действия и отговорното лидерство ще съхранят планетата мирна и обитаема за бъдещите поколения“, се казва в прессъобщението.

Преди година стрелките на часовника все още показваха 100 секунди до полунощ. От една страна, експертите от Bulletin of the Atomic Scientists се радваха на загубата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ и хвалеха администрацията на Джо Байдън. Но според тях това не е достатъчно, за да се спрат опасни тенденции. Международната ситуация със сигурността не е стабилизирана.

Полунощ е по-близо от всякога

През 2023 г. за първи път в историята часовникът показва 90 секунди до полунощ. Експертите назовават войната в Украйна основната, но не и единствената причина.

Експертите също са загрижени за договора START III между САЩ и Русия за съкращаване на въоръженията, който изтича през февруари 2026 г. Ако страните не намерят общ език, то надпреварата във въоръжаването може да се ускори и рискът от използване на ядрено оръжие да нарасне.

През изминалата година инвестициите в газодобивни компании се увеличиха: страните, които купуваха газ от Русия, започнаха да търсят нови доставчици. Това пречи на борбата с изменението на климата.

В съпроводителното писмо на учените също се казва, че САЩ трябва да поддържат контакти с Москва за снижаването на ядрените рискове. Правителството на САЩ, неговите съюзници в НАТО и Украйна трябва да използват всички налични канали за комуникация. Опитите за създаване на условия за мирни преговори биха помогнали за намаляване на риска от по-нататъшна ескалация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно