Яйцата и нивата на холестерола: За какво да внимавате?

21479
Яйцата и нивата на холестерола: За какво да внимавате?
Снимка: iStock

Яйцата присъстват често на нашата трапеза и са част от любимите ни ястия. Но дали ползите са повече от вредите или са натоварени с холестерол предвестници на сърдечно-съдовите заболявания?

„Ново проучването, проведено от екип от повече от дузина изследователи, разглежда шест различни популации от 1985 до 2016 г., включващи общо близо 30 000 души. Те открили, че всеки допълнителни 300 милиграма (mg) холестерол, консумиран дневно, повишават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания със 17 процента и 18 процента по-висок риск от смърт от каквато и да е причина.“

Едно голямо яйце съдържа около 186 mg холестерол. Изследователите установяват, че яденето на три до четири яйца седмично е свързано с 6% по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и 8% по-висок риск от смърт поради каквато и да е причина по време на периода на изследването.

Болката в тези части на тялото издава висок холестерол

Въздействие на холестерола

Водят се много дебати, свързани с въздействие на холестерола върху диетата на човек. Диетични насоки за американците сочат, че хората трябва да консумират „колкото е възможно по-малко диетичен холестерол, докато се хранят здравословно“, но и че „холестеролът не е хранително вещество, което да предизвиква загриженост при прекомерна консумация“.

Ескпертите подчертават, че проследяването на ефекта на една единствена храна върху здравето е изключително сложно. Алис Х. Лихтенщайн, доктор по наука, казва, че в това проучване авторите щателно отчитат множество потенциално объркващи фактори. Трудно е да се изолират конкретно причините за консумацията на яйца. Например, изследователите не са успели да оценят дългосрочните хранителни навици на участниците в проучването.

Правилна диета при висок холестерол

Жълтъка

Яйцата са изключително полезни, като се изключат високите нива на холестеро в техните жълтъци. Кокошите яйца са чудесни източници на витамини A, B-2, селен, B-12 и фолат. Те също са чудесен източник на протеини и антиоксиданти като лутеин. Имат Омега-3 мастни киселини, полезни за сърцето и мозъка.

Проблемът може да не е толкова в яйцата, колкото в други храни, които американците ядат заедно с тях, като бекон и наденица – предвид, че това са субектите, които са били излседвани.

Няма значителна връзка между яйцата или холестерола при индивиди с нормални нива на холестерол в кръвта, а в някои случаи и при възрастни хора. Важно е да се проследи внимателно цялото ежедневно меню.

Американският колеж по кардиология препоръчва умерен прием на холестерол, заявявайки, че диета, съдържаща намалени количества холестерол и натрий, може да бъде полезна за намаляване на риска от атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com