НА ЖИВОВойната в Украйна

Яйце пада от Космоса и... оцелява (ВИДЕО)

8064

Видео, създадено от бивш служител на НАСА, вече стана вирусно в мрежата. Като част от своя експеримент той решава да разбере дали едно яйце може да се счупи, след като бъде изстреляно в Космоса или стратосферата и се върне на Земята, пише Space.com.

Бившият инженер на НАСА Марк Робър е автор на вече известното видео, което първоначално той публикува в YouTube. В това видео той показа дългите си опити да изпрати обикновено кокоше яйце в Близкия космос, за да види дали ще се счупи, когато бъде пуснато от голяма височина върху матрак.

За да осъществи своята, ако не налудничава, то определено необичайна идея, Робър събира екип от съмишленици сред бивши колеги от НАСА.

Същината на експеримента е следната: яйцето трябва да бъде прикрепено към ракетоподобно транспортно средство и издигнато в балон на височина 30,5 км над повърхността на Земята. Тоест балонът всъщност трябва да отиде в стратосферата, която технически не се явява Космос, защото до него има още 70 км. След това трябва да се състои спускането на ракетата с яйцето, която на височина 100 метра да го пусне надолу в свободно падане.

Като че ли в такъв експеримент няма нищо сложно. Но на Робър и колегите му били необходими цели три години, за да постигнат успех. В хода на неуспешните опити възникнали проблеми както с балона, така и със самата ракета, която не можела да определи точно мястото на падане, а яйцата също невинаги оправдавали очакванията. В резултат Робър се свързал с още един колега от НАСА, който се занимавал с технологията за спускане на марсохода Curiosity през 2012 г. с помощта на специален спускаем апарат.

Благодарение на помощта на своя приятел, както и на дълги и изтощителни опити, Робър и колегите му успели да постигнат положителен резултат. Яйцето все пак успяло да се приземи успешно, без да се счупи. Разбира се, то се приземило не върху твърда, а върху мека повърхност.

Този експеримент доказва не толкова самия факт на възможността за „щастливо“ падане на яйцето, а това, че постоянството в постигането на целта винаги носи желания резултат.

Макар че видеото на Робър трае 27 минути, вече са го гледали повече от 23 милиона души. Вижте го и вие, за да разберете за какво е целият този шум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Кога е паднала Римската империя?...
Доц. Трифонова: Никой не може...
Ето кои са най-страшните земетресения...
Фрагменти от Епоса за Гилгамеш...
Неандерталците живели на големи...
Кой е бил Чингис хан – воинът, основал...
Кой се нуждае от Атлантида, когато...
Покрит с катран инструмент на...
Christie's ще връща открадната...
Открито е мястото на велика битка,...
Село отпреди новата ера се оказа...
Древна египетска работилница...

Последни новини