Яйце пада от Космоса и... оцелява (ВИДЕО)

9170
Яйце пада от Космоса и... оцелява (ВИДЕО)
Снимка: стопкадър / Mark Rober / YouTube

Видео, създадено от бивш служител на НАСА, вече стана вирусно в мрежата. Като част от своя експеримент той решава да разбере дали едно яйце може да се счупи, след като бъде изстреляно в Космоса или стратосферата и се върне на Земята, пише Space.com.

Бившият инженер на НАСА Марк Робър е автор на вече известното видео, което първоначално той публикува в YouTube. В това видео той показа дългите си опити да изпрати обикновено кокоше яйце в Близкия космос, за да види дали ще се счупи, когато бъде пуснато от голяма височина върху матрак.

За да осъществи своята, ако не налудничава, то определено необичайна идея, Робър събира екип от съмишленици сред бивши колеги от НАСА.

Същината на експеримента е следната: яйцето трябва да бъде прикрепено към ракетоподобно транспортно средство и издигнато в балон на височина 30,5 км над повърхността на Земята. Тоест балонът всъщност трябва да отиде в стратосферата, която технически не се явява Космос, защото до него има още 70 км. След това трябва да се състои спускането на ракетата с яйцето, която на височина 100 метра да го пусне надолу в свободно падане.

Като че ли в такъв експеримент няма нищо сложно. Но на Робър и колегите му били необходими цели три години, за да постигнат успех. В хода на неуспешните опити възникнали проблеми както с балона, така и със самата ракета, която не можела да определи точно мястото на падане, а яйцата също невинаги оправдавали очакванията. В резултат Робър се свързал с още един колега от НАСА, който се занимавал с технологията за спускане на марсохода Curiosity през 2012 г. с помощта на специален спускаем апарат.

Благодарение на помощта на своя приятел, както и на дълги и изтощителни опити, Робър и колегите му успели да постигнат положителен резултат. Яйцето все пак успяло да се приземи успешно, без да се счупи. Разбира се, то се приземило не върху твърда, а върху мека повърхност.

Този експеримент доказва не толкова самия факт на възможността за „щастливо“ падане на яйцето, а това, че постоянството в постигането на целта винаги носи желания резултат.

Макар че видеото на Робър трае 27 минути, вече са го гледали повече от 23 милиона души. Вижте го и вие, за да разберете за какво е целият този шум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com