Янаки Стоилов: Ще проверим данните от комисията по ревизията за случки в арестите

5851
Янаки Стоилов: Ще проверим данните от комисията по ревизията за случки в арестите
Снимка: БГНЕС

Ще проверим обективно всички данни. Това каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов в отговор на въпрос дали биха проверили данните от комисията по ревизията, които се отнасят за случки в арестите, предаде репортер на БГНЕС.

Той обърна внимание, че трябва да се посочват места в приблизителен срок и някакъв потенциален кръг лица, за да може наистина да се провери.

БГНЕС припомня, че бизнесменът Светослав Илчовски обяви, че на Ивановден 2017 г. е бил поканен на „Витошко – Студена“ на имения ден на Иван Ангелов, шеф на птицевъдното предприятие "Градус". Малко преди да дойде премиерът Бойко Борисов, Боян Марков от Стара Загора им показал видео с издевателства в ареста с известен затворник, който всички са гледали. На изслушването на 5 май Илчовски спомена имената на Миню Стайков и Николай Банев.

Първо заседание на служебния министър проф. Янаки Стоилов като председателстващ Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), отбелязва "Правен свят".

„Искам в качеството, което имам за този кратък период, да пожелая успешна работа на ВСС, съобразно неговите компетенции и очаквания на българските граждани за защита на независимостта и честта на магистратурата и в защита на справедливостта“, каза в първите си думи Янаки Стоилов.

Янаки Стоилов: БСП трябва да постави условия за подкрепа към Слави

Тези, които спечелиха изборите, искат, но не могат да направят правителство. Следващите могат да получат подкрепа, но не е сигурно дали...

Отчетливо впечатление още в началото на заседание и преди приемането на самия дневен ред направи, че проф. Стоилов се чувства комфортно в позицията на ръководещ Пленума и ясно показа, че предпочита дебатите да преминават структурирано, бързо и без излишно разпиляване във времето, след като няколко пъти направи забележка на част от членовете на ВСС, че се изказват не на място.

А иначе в дневния ред на Пленума за този четвъртък е включена специална точка за обсъждане по приетата от Прокурорската колегия на извънредно заседание преди седмица декларация, с която се противопостави на приетите от Правната комисия на НС промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се цели закриването на специализираното правосъдие.

Самата точка в дневния ред е депозирана от Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова. Тримата предлагат Пленумът да изрази в декларация институционална подкрепа към съдиите, прокурорите и следователите в специализираните органи в защита на независимостта им и против политическата намеса в дейността им. Вносителите искат още да се организира и широк институционален дебат по темата за значението и смисъла на тези органи.

Окончателно като съдия в Административен съд София-област ще бъде преназначена и досегашният министър Десислава Ахладова, след като Пленумът открие нова щатна бройка за нея в органа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com