НА ЖИВОБроят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия расте

Япония иска бюджетът за отбрана да достигне 2% от БВП

731

До 2027 г. разходите за отбрана трябва да се увеличат до 2% от БВП, при дългогодишно ниво от около 1%, заяви японският министър-председател Фумио Кишида пред своя кабинет.

Кишида обяви плана пред министрите си на отбраната и финансите, докато Япония преразглежда стратегиите си за отбрана и сигурност, за да отговори на нарастващите заплахи от Китай, както и на променящия се геополитически пейзаж след нахлуването на Русия в Украйна.

През август Министерството на отбраната представи искане за бюджет в размер на 40 млрд. долара, но цифрата няма да бъде окончателно определена, докато правителството не завърши актуализирането на няколко отбранителни политики.

"Ще предприемем бюджетни мерки, за да увеличим разходите за отбрана и други разходи до два процента от текущия БВП до 2027 г.", заяви министърът на отбраната Ясуказу Хамада пред репортери след разговорите с Кишида.

В продължение на десетилетия разходите за отбрана на Япония са били около един процент от БВП или по-малко. Либералнодемократическата партия на Кишида е сигнализирала за планове за увеличаване на този показател, за да се доближи до стандарта на НАТО от два процента.

Нарастващият натиск от страна на Китай, включително военните учения и присъствието на лодки около островите, оспорвани с Япония, както и нахлуването на Русия в съседната страна, спомогнаха за изграждането на подкрепа за увеличаване на разходите.

Поредица от изстрелвания на ракети от Северна Корея, включително такива, които прелетяха над Япония, също изостриха мненията.

Въпросът е противоречив в Япония по няколко причини, включително пацифистката следвоенна конституция на страната, която ограничава военния ѝ капацитет до привидно отбранителни мерки.

Местните медии заявиха, че една от целите на допълнителните разходи ще бъде капацитетът за "контраудар" - оръжия, които могат да се насочват към вражески ракетни площадки и които Токио определя като отбранителни.

Според анкета, публикувана от информационната агенция Kyodo в понеделник, над 60 % от анкетираните подкрепят придобиването на "контраударни способности".

Друг спорен въпрос е как да се плати за допълнителните разходи за отбрана, защото по-високите данъци са непопулярни, включително в ЛДП на Кишида.

Японското правителство вече е обременено с огромни разходи, свързани със застаряващото и намаляващо население, както и с възстановяването след пандемията и последиците от войната в Украйна.

Проучването на Kyodo установи, че около една трета от анкетираните подкрепят съкращаването на други разходи в държавния бюджет, за да се плати за увеличените разходи за отбрана.

Малко над 22% подкрепят увеличаването на корпоративните данъци, а 13% - емитирането на държавни облигации, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Япония иска да удължи живота на ядрените си реактори 

Newsweek: Русия е планирала да атакува Япония през 2021 г.

Русия се е подготвяла да нападне Япония през лятото на 2021 г., месеци преди президентът Владимир Путин да започне пълномащабната война...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Над 12 000 са вече жертвите на земетресенията...
"Не знам дали ще живея": Момче...
Спасители извадиха живо 20-дневно...
Гръцки спасители откриха дете...
7-месечно бебе бе извадено изпод...
Спасиха братчето и сестричето...
Журналист: Сирия е забравена...
Ердоган от засегнатите райони:...
Морското равнище се е покачило...
Иран помага още повече на Русия...
Опасен вулкан изригна на остров...
Ердоган ще инспектира засегнатите...

Последни новини