НА ЖИВОВойната в Украйна

Япония изпрати покойния Шиндзо Абе с протест заради цената на погребението (СНИМКИ)

1332

Япония си каза последно „сбогом“ с бившия премиер Шиндзо Абе, който бе застрелян по време на предизборна реч в град Нара на 8 юли и по-късно почина от раните си. Поклонението в Токио, на което присъстваха над 4300 души, обаче бе белязано от масови протести. Причината – властите обявиха, че церемонията ще е държавно погребение и ще струва близо 12 млн. долара.

Вдовицата на Абе – Акие, пренесе праха му в зала „Нипон Будокан“, облечена в черно кимоно. Тя стигна бавно до олтара, покрит с бели хризантеми, над който бе поставена огромна снимка на най-дълго управлявалия министър-председател на Япония.

ОЩЕ: Кой е Шиндзо Абе: Потенциални връзки с Якудза, спорни политики и скандали

На церемонията присъстваха местни и световни лидери, включително вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и индийският премиер Нарендра Моди.

Отвън пък демонстранти недоволстваха срещу решението на премиера Фумио Кишида да се организира държавно погребение. Проучвания в страната показаха, че 60% от гражданите са против. Събитието раздели японското общество и показа противоречивото наследство, оставено от Абе, коментира BBC.

Опашката от хора, решили да почетат Шиндзо Абе, достигна над 3 километра. „Обичам Абе и всичко, свързано с него, затова съм тук, на редицата“, каза 19-годишен гражданин. Друга жена сподели, че иска да изрази благодарността си към бившия премиер.

Други вдигнаха плакати „против“ държавната церемония – провеждана само в още един случай в следвоенната история на Япония. „Разочарован и ядосан съм, че позволихме на правителството да прави каквото си поиска, без да се консултират с хората“, твърди 25-годишния Йори Фудживара.

„Нямаше как да остана у дома, когато харчат толкова много пари и канят толкова много гости, докато японците страдат от последствията на тайфуна от миналата седмица“, отбеляза друг 25-годишен гражданин – Аяка Уехира.

Много от тези, които се противопоставят на погребението - и на политическото наследство на Абе - са по-възрастни японци. В страната, травмирана от войната, по-възрастното поколение отдавна подкрепя "пацифистката" конституция, която не позволява на Япония да инвестира много в армията си.

Абе обаче се опита да промени това - не чрез референдум или парламентарен процес, а чрез ново тълкуване на конституцията. Този ход беше противоречив и непопулярен, но все повече се приветства от поддръжниците му, много от които са по-млади японци. Необезпокоявани от спомените за войната, те все по-често реагират и на агресивните претенции на Китай към японската територия. За тях Абе е изключителен политик, който върна Япония на международната карта като значим играч.

Министър-председателят Фумио Кишида и неговата Либерално-демократическа партия със сигурност взеха решението да почетат Абе, без да обмислят как може да реагира страната. Но не може да се отрече фактът, че бившият премиер беше и човек, на когото съюзниците на Япония се възхищаваха, пише още BBC.

Той настояваше за по-силни отношения между така наречените от него "съмишленици", включително Индия и Австралия. Изигра важна роля в създаването на "Четворката" - съюз между САЩ, Япония, Индия и Австралия.

Затова не е изненадващо, че вицепрезидентът на САЩ, действащият и бившият австралийски министър-председател пристигнаха в Токио, за да изразят почитта си. Или че индийският премиер Нарендра Моди предприе това пътуване, след като пропусна погребението на кралица Елизабет II в Лондон миналата седмица. Те може би признават, че в някои отношения Абе е изпреварил времето си.

Той винаги се е опасявал от нарастващата заплаха от страна на Китай - опасение, което сега споделят и съюзниците на Япония.

Снимки: Getty Images

Полицейски шеф подаде оставка заради убийството на Шиндзо Абе

Началникът на Националната полицейска агенция на Япония обяви, че подава оставка, за да поеме отговорност за стрелбата срещу бившия пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

В Иран арестуваха 12 души "с европейски...
След взрив в Северен Ирак турски...
Индонезия забранява извънбрачния...
Сирени в Китай в знак на почит към...
В Монголия протестиращи щурмуват...
Северна Корея стреля с артилерия...
Турция и Азербайджан започнаха...
Още хора търсят спасение след...
Инфлацията се забавя в Турция...
Броят на мъртвите тюлени край...
Нравствената полиция не е закрита...
Световната банка: Отровният...

Последни новини