Япония провежда първо цялостно оръжейно изложение

2619
Япония провежда първо цялостно оръжейно изложение
Снимка: БГНЕС

Япония провежда първото цялостно оръжейно изложение, форум, за който правителството на Япония се надява да му помогне да използва технологии, от която се нуждае, за да се противопостави на заплахите от Китай и Северна Корея, съобщава "Ройтерс".

Около 200 протестиращи се събраха близо до входа на конгресния център край Токио, призовавайки да бъде закрита подкрепената от правителството изложение DSEI Япония, тъй като считат това за оскърбление към пацифистката конституция на страната.

Десетки хиляди японци приветстваха император Нарухито (ВИДЕО)

Десетки хиляди се събраха в столицата на Япония, Токио, за да отпразнуват интронизацията на император Нарухито, предава BBC. Tens of...

Притеснена от засилената китайска военна активност в Източнокитайското море и напредъка на балистичните ракети на КНДР, Япония увеличи разходите за отбрана през последните седем години до около 50 милиарда долара годишно, закупувайки американски изтребители, противоракетни и радарни системи.

"Технологиите напредват бързо и нашето оборудване не може да се справи с неща като хиперзвукови бойни глави и дронове", коментира Накатани, бивш министър на отбраната и висш депутат от управляващата Либерално-демократична партия.

"Иновациите се случват по целия свят и чрез обмен, Япония ще е в състояние да бъде в крак с всичко това", допълва той.

Китай харчи три пъти повече от Япония за отбрана, докато последните севернокорейски изпитания заплашват да превърнат в остаряла, новата противоракетна отбрана на Япония, преди още да бъде разположена.

Правителството на премиера Шиндзо Абе през 2014 г. премахна десетилетна забрана на чуждестранния военен износ с цел намаляване на разходите за обществени поръчки, като позволи на японски компании като Mitsubishi Heavy Industries да разширят производствената си база.

САЩ продават оръжие в Азия и Европа за 4 милиарда долара

Държавният департамент на САЩ одобри продажба на оръжие на стойност 4 милиарда долара за Япония, Дания, Литва, Унгария и Южна Корея. Аг...

Въпреки това, повече от 5 години, откакто тази забрана приключи, Япония до голяма степен не успя да навлезе в чужбина, както от липса на опит, така и от загриженост, че репутационният риск от продажба на оръжие може да навреди на други по-печеливши предприятия.

Все още съществува чуждестранен интерес към използването на японска технология за военна употреба, компании като Lockheed Martin Corp, Raytheon Co и BAE Systems PLC търсят нови партньорства в Япония.

"Има голям интерес в световен мащаб, какво Япония може да предложи на света", казва Алекс Соар, директор по международно развитие в Clarion Events, която организира изложението, обхващащо сухопътна, въздушна и военноморска техника.

Правителството на Абе се сблъсква с противопоставяне у дома за политики, от които някои японци се страхуват, че могат да унищожат пацифистката конституция и предвещават завръщане към милитаризма, който опустоши страната през Втората световна война.

"Производството на повече оръжия няма да ни направи по-безопасни. Япония трябва да разчита на дипломацията ", коментира протестиращ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай построи копие на най-важния квартал в Тайпе: Ще тренира инвазия в Тайван? (СНИМКИ)

Ердоган впряга усилия да увеличи натиска върху Израел

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com