Крими

Японска следа: Замесена ли е България в разследване на международна схема за незаконни трансплантации?

1848

България се появи в разследване на международна схема за незаконни трансплантации. Това се констатира в публикация на "Дневник", която се позовава на разследване на един от водещите вестници на Япония "Йомиури Шинбун".

В материала на японското издание се говори за двама японци, които са получили трансплантация на бъбрек в болница в България. Според японския вестник това е уредено от турски гражданин, а всичко се е случило през април миналата година.

Името на "координатора" не се споменава, но вестникът описва, че това е човек, който се представя за лекар. Споменава се още, че  през 2017 г. е бил арестуван от властите в Украйна. Тогава той е бил заподозрян за участие в трафик на органи, като делото срещу него още не е приключило. "Йомиури Шинбун" не дава повече подробности за българската част от схемата.

Припомняме, че в началото на юни 2021 г. служебният здравен министър Стойчо Кацаров имаше подозрение към ръководството на болница "Лозенец" в София за извършени там между 2019 и април 2021 г. 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Това бе и едно от основанията той да отстрани директора проф. Любомир Спасов и съвета на директорите на здравното заведение.

Пред Нова телевизия бившият маркетинг директор на "Лозенец" Мишел Леви каза, че там са правени незаконни трансплантации, включително четири бъбречни, като за всяка от тях по сметките на болницата са постъпвали над 20 хиляди долара. По думите му връзката между пациентите и болницата се осъществявала през специална фирма. "Има фирма, която е собственост на турски гражданин с представител в България и човек, който отговаря за логистиката. Те пристигат, те намират реципиентите, те намират донорите (от Украйна и Молдова) и със знанието и благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница "Лозенец", разказа той.

Въпросът е какво тогава е правело здравното министерство - по времето на Бойко Борисов.

 

 

Етикети:

Още от Крими

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е употребил кокаин и алкохол...
Няма установено купуване на гласове при операцията на МВР в Кюстендил
МВР провежда операция срещу купения вот Кюстендил
Тежка катастрофа с жертва на пътя Русе-Силистра
От 3 до 15 г. затвор грозят шофьора, обвинен за тежката катастрофа на Околовръстното шосе...
Стабилно е състоянието на момчето, намушкано от мигрант в центъра на София

Последни новини