НА ЖИВОВойната в Украйна

Желязков: Проф. Габровски не е сламен човек

2314

С номинацията на проф. Николай Габровски търсим по-широка подкрепа. Не търсим сламен човек, който аморфно да се ползва от конкретна подкрепа, а ще носим отговорност за кандидатурата и управлението, ако бъде подкрепен.

Това заяви депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Народното събрание Росен Желязков пред bTV. 

Още: Кандидатът за премиер на ГЕРБ: Толкова е нов, че и в телевизията не му знаят името (ВИДЕО)

Номинацията на самия Росен Желязков за кандидат за премиер не е стояла на дневен ред. ГЕРБ търси фигурата, която да обедини партиите, а не да демонстрира пропартийна политика, подчерта той. Редовното правителство не е заради самото правителство, а да има работещ парламент. Ако няма правителство, президентът ще разпусне парламента, партиите ще отидат на нова кампания и след нея отново може да има трудности при фрагментиран парламент да се състави правителство, изтъкна Росен Желязков.

Той увери, че проф. Габровски няма да стане заложник на ГЕРБ, ако не състави правителство.

ГЕРБ сериозно мисли за политическия процес, отколкото изглежда на първо четене. Желязков смята, че кандидатът на ГЕРБ за премиер има яснота за почти целия състав на Министерски съвет, като е напълно възможно да се види в проектокабинета и проф. Асен Балтов. Нашето желание е не да се фрагментираме, а да постигнем управление на редовно правителство, за да съществува парламентът. 48-ото НС трябва да съществува, защото важните решения се взимат в парламента.

Във футбола, както и в политиката има едно движение, което се нарича „финт“. Финт са всички закачки със Световното първенство и по-лековерните в политиката се вързали на метафорите със спорта. Ние в момента искаме разговори с всички и по-неутрален кабинет, който да намали политическото напрежение, настоя Желязков и допълни, че въпросът е да се преодолеят червените линии.

По думите му важното е да се знае, ч подкрепа ще се търси на база на политики, а не на база лица. Желязков отрече още да е имало срещи с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов с президента Румен Радев.

Още: Политолог: За българската политика проф. Габровски е случаен човек, но кандидатурата му е сериозна

Росен Желязков: Има две важни теми - понасяне на отговорност и лидерство

"Вариантът за търсене на консенсус в този преходен период - от изборите до връчването на първия мандат, оставя по-скоро възможността за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Парламентът прие задължителна...
Доц. Наталия Киселова: Отлагането...
Сезонът на "борисовките": защо...
Милен Керемедчиев: Със сигурност...
Владислав Панев: Европейската...
Румен Гечев: Не споделяме с ДПС...
Иванов: Разговорите с "Продължаваме...
Иван Таков: Дългът на "Топлофикация...
"Копейкин се е провалил като баща":...
Financial Times: Изборите през...
Политолог: Изборите ще бъдат...
И "Зелено движение" подкрепи...

Последни новини