Жилищата у нас поскъпват с 11.5% през първото тримесечие

4985
Жилищата у нас поскъпват с 11.5% през първото тримесечие
Снимка: iStock

Жилищата у нас продължават да поскъпват, но с темп, който вече изостава от инфлацията. Жилищата поскъпват със средно 11.5% на годишна база през първото тримесечие на тази година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

За последно по-високо годишно поскъпване е имало през четвъртото тримесечие на 2008 година, когато цените са скочили с 11.7%.

Започва ли охлаждане на пазара на недвижими имоти?

Сделките с недвижими имоти у нас продължават да нарастват и през настоящата година, но за разлика от миналата 2021 година, темпът на ра...

13-годишният връх в поскъпването на имотите у нас се случва на фона на годишна инфлация в размер на 12.4% за март тази година. Казано с други думи, инфлацията изпреварва средния ръст в цените на жилищата.

През първите три месеца на тази година се наблюдава отчетливо ускоряване в темпа на растеж на цените на имотите. За сравнение, през последното тримесечие на 2021 г. увеличението възлизаше на 9.4% спрямо същия период на преходната година.

Поскъпването на новите жилища в страната през първото тримесечие на 2022 г . е 8.7%, а това на съществуващите надвишава годишната инфлация и се равнява на 13.3%.

Къде у нас поскъпването е най-високо и най-ниско?

Сред шестте града в България с население над 120 000 жители най-сериозен е ръстът на цените в Русе - средно увеличение от 15.4% на годишна база. Новите жилища в крайдунавския град са поскъпнали с цели 23.2%, а съществуващите – с 13.7% за година.

На второ място по-най висок годишен ръст през първото тримесечие на тази година е Варна. Там жилищата са поскъпнали със средно 13.2%, като ръстът в цените на новите жилища е 8.0%, а този на съществуващите достига 16.0%. Данните за Варна но включват продажбите на имоти в курортни комплекси.

Жилищата у нас поскъпнаха с близо 10% през миналата година

Жилищата у нас продължават да поскъпват с рекордни темпове. Цената на жилищата нарасна с 9.4% на годишна база през последното тримесечи...

В София средният годишен ръст достига 11.9%, като цените на новите жилища нарастват с 8.8% на годишна база. Ръстът при съществуващите са изчислява на 14.1% за същия период.

В Пловдив общият индекс се равнява на средния за страната, или 11.5%. Както и при другите градове по-значителен е ръстът в цените на съществуващите жилища. В града под тепетата той е 12.7%, докато покупката на ново жилище през първото тримесечие е с 9.7% по-скъпа спрямо същия период на миналата година.

Бургас се нарежда на пето място. Там общият процентен растеж се равнява на 11.1% на годишна база към края на първото тримесечие. В морския град ръстът в цената на новите жилища е незначителен - 0.1%, но при съществуващите жилища е отбелязан скок от 17.8% за година.

Сред шестте най-големи града в страната, единствено в Стара Загора поскъпването е едноцифрено число. Там цените на имотите са се увеличили със скромните 6.3% за година. Цените на съществуващите жилища са отбелязали ръст от 8.1%, а тези на новите – нарастване от едва 2% за година.

Още: Броят на жилищата в София нарасна с 15% за десетилетие

Реалното поскъпване на жилищата у нас е под 2% за година

Реалното поскъпване на жилищата в България е минимално, ако се вземе предвид високата инфлацията. Това става ясно от най-новия доклад н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com