Журналистът Христо Грозев: Путин има желание да ескалира напрежението в Украйна

9888
Журналистът Христо Грозев: Путин има желание да ескалира напрежението в Украйна
Снимка: Gettyimages

Русия започна мащабни военни учения в Черно море и Крим на фона на дипломатическо напрежение между Москва и редица западни столици. Какво цели Кремъл с маневрите и колко сериозен е конфликтът между Чехия и Руската федерация?

"Реално има желание за ескалация на напрежението в Украйна от страна на Владимир Путин". Това заяви пред Actualno.com международният разследващ журналист Христо Грозев в коментар около геополитическите събития.

Путин: Организаторите на провокации срещу Русия ще съжаляват

В посланието си към руския парламент президентът Владимир Путин се спря и на външнополитически въпроси. Той каза, че Русия винаги ще н...

"Последните няколко месеца Кремъл загуби силни пропагандни позиции в Украйна. Загубата на медийно присъствие от страна на Москва доведе до промяна на политическото разделение на обществото", отбеляза Грозев. По думите му друга възможна причина за дрънкането на саби в Черно море е, че Путин прави опит да контрира вътрешнополитически процеси, свързани с падането на неговия рейтинг.

По повод критиките на стопанина на Белия дом към Владимир Путин, Христо Грозев каза, че Джо Байдън още в кампанията си е обещал, че ще нарича нещата с истинските им имена. Въпреки думите на Байдън към Путин, че той е "убиец", Грозев подчерта, че все пак има желание за ангажиране на двустранните отношения между Вашингтон и Москва. "Байдън показа, че ще бъде ангажиран много по пряко, без усмивки, каквито сме виждали преди при Тръмп. Това, на което Байдън разчита, е очевидно осъществяването на прагматичен разговор", отбеляза Грозев. 

По повод скандала между Русия и Чехия, Грозев пожела да внесе корекция в твърдението на оръжейния завод "Емко" (позицията на завода четете тук). "Не мисля, че можем да изведем заключение, че няма нищо общо между "Емко" и взривения през 2014 г. склад във Врбетице. В този склад наистина е имало муниции, имало е боеприпаси, складирани там, от "Емко". Това, което "Емко" правилно твърди, че не е изнасял от този склад за други държави. Това е точната истина, а иначе боеприпаси на този завод са били унищожени по време на този взрив", убеден е Грозев. По отношение на политическите последствия от скандала, анализаторът смята, че те са почти безпрецедентни, тъй като последният път, когато е имало доказан терористичен акт в Европа от Русия, е още от съветско време, "ако не броим отравянията на хора по случайност". "Такъв сериозен терористичен акт с взривявания и жертви е атаката върху "Свободна Европа" в Мюнхен по време на СССР", припомни журналистът.

Той каза, че в момента Западна Европа се чуди как да реагира на това. "В Чехия е интересно. Народът там е доста скептично настроен към Русия, но от друга страна, има хора на власт, които са доста проруски. Сега те се опитват да тушират напрежението", посочи Грозев. По думите му западните държави изчакват дали ще бъдат доказани твърденията за взрива и след представянето на доказателства, могат да се очакват сериозни дипломатически контрамерки от страна на цяла Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю