Кабинетът реши как ще изпълни последното условие по Плана за възстановяване

1616
Кабинетът реши как ще изпълни последното условие по Плана за възстановяване
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство е провело разговори с Европейската комисия през изминалата седмица и е поело ангажимент да изпълни и последното 22-ро условие, за да получи първия транш по Плана за възстановяване.

Става въпрос за ново възлагане на обществена поръчка за системата ТЕТРА в МВР - да се инсталират и интегрират нужните на полицията радиотерминали (радиостанции). Припомняме, че по средата на юни вътрешното ведомство обяви поръчка за изграждане, развитие и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиорелейна мрежа на МВР с прогнозна стойност 108 540 044 лева без ДДС, но до крайния срок не бе подадена нито една оферта. Поради тази причина в средата на настоящия месец процедурата бе прекратена.

Атанас Пеканов: До края на 2025 г. ще имаме пет медицински хеликоптера

До края на 2025 г. България трябва да има пет медицински хеликоптера, закупени със средства от Плана за възстановяване. Това обяви вице...

"Последният индикатор по Плана за възстановяване – проектът за модернизация на ТЕТРА системата в МВР, не беше изпълнен от редовното правителство. В последния ден на редовния кабинет този проект се превъзлага от МВР на "Информационно обслужване", с което да се декларира пред ЕК, че възлагането е изпълнено. Това обаче става, след като не се е явил нито един кандидат", каза вицепремиерът Атанас Пеканов на брифинг в Министерски съвет.

"Отговорното поведение изисква важните ангажименти пред ЕК да бъдат защитавани. След проведени разговори с ЕК миналата седмица стана ясно, че така превъзложен, проектът не отговаря на критериите, по които се очаква важните проекти да бъдат изпълнени – а именно след открита и прозрачна процедура. Затова с министър Иван Демерджиев и след консултации с Министерството на електронното управление и МФ решихме този проект да се върне на възлагане в МВР, което е и отговорното ведомство по него по отношение на ПВУ. МВР в ускорен срок да проведе прозрачна и открита процедура, отговаряща на европейските изисквания и стандарти", заяви още Пеканов.

По средата на юни месец вътрешното ведомство обяви поръчка за изграждане, развитие и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиорелейна мрежа на МВР с прогнозна стойност 108 540 044 лева без ДДС, но до крайния срок не бе подадена нито една оферта. Поради тази причина в средата на настоящия месец процедурата бе прекратена.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/curious/porychka-za-milioni-mvr-iska-500-koli-na-lizing-news_1787768.html © Actualno.comо средата на юни месец вътрешното ведомство обяви поръчка за изграждане, развитие и оптимизация на цифровата ТЕТРА система и радиорелейна мрежа на МВР с прогнозна стойност 108 540 044 лева без ДДС, но до крайния срок не бе подадена нито една оферта. Поради тази причина в средата на настоящия месец процедурата бе прекратена че така превъзложен, проектът не отговаря на критериите, по които се очаква важните проекти да бъдат изпълнени – а именно след открита и прозрачна процедура. Затова с Демерджиев и след консултации с М ел упр и МФ, този проект да се върне на възлагане в МВР, което е и отговорното ведомство по него по отношение на ПВУ. МВР в ускорен срок да проведе прозрачна и открита процедура, отг на евр изисквания и стандарти.

България ще придвижи първото искане за плащане по ПВУ в края на този месец, после ЕК има 2 месеца срок да разгледа искането. Целта е да получим парите през тази есен, тъй като са нужни на бюджета, обясни Пеканов. 

"Успешното изпълнение на всички критерии е задължителна предпоставка всяка членка да получава парите си. По отношение на първото плащане по Плана – 21 от 22 условия са изпълнени, вървят формални процедури по съгласуване и финализиране на документите, преди да бъдат пратени на ЕК", поясни вицепремиерът по европейските средства.

Той каза, че миналата година, след множество експертни дискусии, този проект за ТЕТРА системата не е намерил място в тогавашния План за възстановяване, защото "имаше технически резерви". "В тази връзка – тогава запознахме Бойко Рашков с мотивите и той се съгласи проектът да не бъде включен, не знам защо е вкаран отново от редовния кабинет по-късно", каза Пеканов.

Пеканов каза кога се очаква първото плащане по Плана за възстановяване, движи и темата с Еврозоната

Пеканов каза кога се очаква първото плащане по Плана за възстановяване, движи и темата с Еврозоната. Тези и други теми коментира служеб...

Иван Демерджиев заяви, че след като този проект отново е върнат, трябвало бързо да се провери какво е движението на свършената работа по него. "Установихме проблемите, които изтъкна вицепремиерът Пеканов. Не сме изправени пред две възможни решения, а пред хипотеза на неработещо решение, прието от редовния кабинет. Трябваше да предприемем бързи мерки. Бързо бяха идентифицирани проблеминте при първата поръчка, при която не се е явил нито един кандидат. Беше направен план за действие и стигнахме до извода, че можем да реализираме поръчката с максимално много кандидати и да отговорим на изискванията по ПВУ. Вярвам, че сме намерили решение. Ще вложим цялата си енергия, за да не застрашим първото плащане по Плана", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика