Как 2000-годишният Розетски камък отключи древни текстове

34458
Как 2000-годишният Розетски камък отключи древни текстове
Снимка: Hans Hillewaert / CC BY-SA 4.0

Векове наред учените разглеждали древните египетски йероглифи и се почесвали по главите. Учените нямали представа какво означават различните символи и древните текстове били мистерия, пише Discover.

Всичко се променя през 1799 г., когато е открит голям камък в Розета (сега Ал-Рашид), пристанищен град на река Нил. Камъкът е изписан на три езика – египетски йероглифи, демотическа писменост (форма на стенография за йероглифи) и старогръцки.

Учените знаят старогръцки и въпреки че им отнема няколко десетилетия, надписите ги учат как да четат йероглифи. Наречен Розетският камък, този голям къс гранодиорит отключва вникването в древни текстове на хиляди години.

Водени от гръцкия

Египетски йероглифи на Розетския камък. lonpicman / CC BY-SA 3.0

Розетският камък е с размери 112×76×30 cm и има достатъчно място за надписи. Горната част съдържа 14 реда, изписани с йероглифи. Древните египтяни вярвали, че йероглифите са писменият език на боговете и текстът обикновено се разбира само от по-образованите членове на жречеството.

Средната част на камъка съдържа 32 реда с демотическа писменост. За хората, които открили камъка, тя изглеждала като поредица от заврънкулки. За древните египтяни това било форма на стенография за йероглифи и се използвала за ежедневни дела. Тя най-вероятно е приличала на езика, който египтяните използвали всеки ден.

Демотическата писменост. Chris 73 / CC BY-SA 3.0

Долната част на текста съдържа 53 реда, написани на старогръцки. Розетският камък вероятно е изписан около 196 г. пр.н.е., когато управлявали Птолемеите, които били елини и въпреки че владеели йероглифите, предпочитали гръцкия. Всъщност камъкът утвърждава божествения култ към Птолемей V на първата годишнина от неговата коронация.

Много учени в началото на 1800 г. могат да четат старогръцки и бързо разбират предназначението на камъка, който според гръцкия надпис е бил указ. Той трябвало да бъде преписан на трите езика и поставен във всеки значим храм в Египет. Това означава, че демотическата и йероглифната част ще бъдат подобни на гръцкия текст и за първи път учените имат шанс да разберат мистериозните символи.

Разбиване на кода

До 1802 г. учените успели да изведат значението на гръцкия текст. Но дешифрирането на останалата част от камъка била бавен процес на сглобяване на пъзел. Множество учени работили независимо по разгадаването на текста. Един учен например идентифицирал йероглифния символ на кралица Клеопатра. Друг открил, че определен символ винаги се появява преди името на богиня, принцеса или царица.

Предполагаема реконструкция на първоначалната стена на Розетския камък. Captmondo / CC BY-SA 3.0

През следващото десетилетие учените работили върху разбиването на кода и към началото на 1820 г. някои твърдели, че могат да четат йероглифи. Те научили, че символите може да имат множество значения. В някои случаи символът на лъв представлявал самото животно. В други лъвът представлявал писмо. Това може да се сравни с използването на змия за представяне на буквата „S“.

Розетският камък позволил на учените да четат йероглифи повече от хилядолетие след като езикът престанал да се говори или пише. Вероятно египетският език е изчезнал някъде между седми и девети век и от Средновековието египтяните заговорили арабски. Един историк нарекъл камъка „революционен“, защото е отворил писма, истории, документи и надписи, които озадачавали учените от векове.

Връщане на реликвата

Въпреки че Розетският камък е египетски, той не е бил в страната повече от 200 години. Розетският камък е намерен от членове на френска военна част, които окупират Рашид, който наричат ​​Розета.

Французите бързо губят военните кампании от техния заклет враг британците, а след това губят камъка в договор за капитулация. Камъкът е отнесен в Англия.

Olaf Herrmann / Copyrighted free use

Розетският камък е изложен в Британския музей в Лондон. Египетските власти дават ясно да се разбере, че искат той да бъде върнат в родината му. Камъкът обаче е най-посещаваният предмет в Британския музей и кураторите не желаят да го предадат.

Египтяните твърдят, че той не само принадлежи на страната им, но и вероятно е бил открит от египтянин. Това се случило, когато френските войници били в Рашид и им било наредено да укрепят форта. Те използвали повторно камъни от рушаща се сграда, а Розетският камък бил сред развалините. В някакъв момент е бил използван като строителен материал.

Малко вероятно е френският офицер, който надзиравал укреплението, да е вършил тежката работа. Камъкът вероятно е бил открит от неназован египетски работник, който привлякъл вниманието на офицера, а той на свой ред след това си приписал заслугата.

Въпреки че името на работника е изгубено в историята, откриването му означава, че са открити 30 века от египетската история.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Тези 5 древни владетели промениха света. Но телата им не са открити

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно