Как аномалиите на Слънцето влияят на времето на Земята, какво да очакваме през април 2023 г?

8141
Как аномалиите на Слънцето влияят на времето на Земята, какво да очакваме през април 2023 г?
Снимка: Pixabay

Според НАСА от началото на 2023 година Слънцето проявява повишена активност, която е придружена от появата на необичайни аномалии на повърхността му. Това води до появата на силни магнитни бури, които според експертите може да станат още по-активни през април. Експертите препоръчват на по-чувствителните в това отношение хора да следят информацията, публикувана от метеорологичните служби в различни медии.

ОЩЕ: Силна магнитна буря удари България

Какво се случва със Слънцето от началото на 2023 г

Тази година започна с изключително висока активност на Слънцето, на което само през първата половина на януари бяха регистрирани повече от сто изригвания, всяко от които доведе до появата на магнитни бури на Земята. През февруари и март няма спад в тази активност и само една седмица през последните три месеца е изминала в относителния покой на дневното ни небесно тяло.

На 20 март специалистите на НАСА регистрираха огромна „дупка в короната“ на Слънцето. Това е името на областта в слънчевата корона, където плътността и температурата на плазмата са намалени. Такава "дупка" се вижда в телескопите като черно петно, плазмата, излъчвана от такива "дупки", има пряк ефект върху мощността на слънчевия вятър, който, достигайки Земята, допринася за появата на мощни магнитни бури. През изминалите три месеца силата им достигна рекордни нива от седем пункта.

Каква слънчева активност е веротно да има през април 2023 г

Според прогнозите на метеоролозите не се очаква намаляване на слънчевата активност през април. Поради появата на "дупки в короната", с голяма степен на вероятност, тя може да стане по-силна. Априлските магнитните бури ще се случват на периоди и ще бъдат изключително силни. Общо се очакват поне пет периода на рязка активност на Слънцето, последвани от "слънчеви ветрове", които ще засегнат целия живот на Земята.

Още в началото на април трябва да сте готови за силна магнитна буря. Първият ден може да се превърне в най-трудния ден от месеца за метеорологично зависимите хора, тъй като именно в този ден Земята ще претърпи мощни атаки на „слънчевия вятър“, чиято сила ще достигне четири точки.

Този период на активност ще продължи цяла седмица до 8 април. След това се очакват няколко тихи дни, а на 11 април нов геоудар със сила три точки ще достигне магнитното поле на Земята. Трета подобна атака, последвана от четиридневно затишие, се очаква на 16 април.

На 20 април на Земята ще започне поредният период на магнитни бури. До четири дни Земята бъде завладяна от магнитни бури с мощност 3-4 бала.

Последният период на геоудари се пада в края на месеца - от 26 до 30 април, когато магнитните бури също ще бъдат доста силни - с мощност 3-4 бала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com