Как черните леопарди крият своите петна

31159
Как черните леопарди крият своите петна

Половината от леопардите на територията на Малайзия имат гъста черна козина. Но само на пръв поглед – всъщност всяко животно има свой уникален петнист модел.

Откритието било направено случайно с помощта на камера за наблюдение, монтирана в местата на обитание на леопардите, пише National Geographic.

Животните от китайски зоопарк предсказват земетресения

Китайците прибягват до помощта на кокошки, прасета и риби, за да прогнозират наближаващо земетресение. В екологичния парк на град Нанк...

Събирайки информация с нея, учените дълго време не могли да я използват в пълна степен – по-конкретно за изчисляване на популацията: еднаквият цвят на животните не можел да се идентифицира и изчисли.

В нощен режим камерата прави снимки в инфрачервения спектър. Чак през 2010 година, след като една от дивите котки попаднала в кадър през нощта, учените успели да разгледат многобройни петна по козината ѝ. По-нататъшните изследвания доказали, че леопарди без петна няма и разликата е само в яркостта на окраската.

Черният леопард се нарича също черна пантера. Тъмната окраска се явява проява на меланизъм, предизвикан от генна мутация. Козината на черната пантера не е идеално черна и в редица случаи петната може да се видят дори при дневна светлина.

Меланизмът сред големите котки е разпространен най-вече в популациите, които живеят в гъсти гори – при недостиг на светлина тъмните животни тук по-трудно се забелязват, отколкото в открити местности. Това улеснява оцеляването им и им дава конкурентно преимущество в сравнение с ярко оцветените хищници в борбата за храна.

Канал за незаконна търговия с животни минава през България

През България минава канал за незаконна търговия с животни. Този нелегален бизнес се нарежда на трето място по печалби след бизнеса с о...

Най-често черни пантери се срещат в Малайзия – тук около 50% от популацията имат козина с максимално гъста тъмна окраска. Освен генната мутация зоолозите предлагат още едно обяснение: преди повече от 70 000 години голямо изригване на вулкана Тоба е предизвикало съкращаване на числеността на животните в радиус на много хиляди километри.

В Малайзия са могли да оцелеят само някои тъмно оцветени леопарди, което е довело до последваща поява на пантери именно с такава окраска.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com