Как чистачките да не надраскат стъклото и да не замръзват?

32759
Как чистачките да не надраскат стъклото и да не замръзват?
Снимка: CAR

Замръзването на чисачките е един от проблемите, с които шофьорите традиционно се сблъскват през зимата. Срокът на експлоатация на почистващите препарати е ограничен от устойчивостта на износване на гумената стъргалка и механичните притискащи устройства. Скърцането и драскането на стъклото е знак за предстоящата повреда на чистачките. Въпреки това, с правилна поддръжка, можете да увеличите техния ресурс.

Защо чистачките скърцат?

Как да защитим трайно и ефикасно колата от ръжда

Един от най-важните въпроси за шофьорите е защитата на автомобила от ръжда. Има начини за трайно и ефикасно закрепване на тялото, дънот...

Скърцането възниква заради загубата на еластичност на гумената стъргалка и намаляването на еластичността на затягащите елементи. Случва се най-вече с използвани дълго време чистачки, които са работили няколко години на жега и слънце. Стъргалката се удря в стъклото, чупи се, застава настрани и започва да издава странични звуци.

Скърцането се получава и поради образуването на химическо покритие върху стъклото, състоящо се от соли, мръсотия и малки частици прах, които се съдържат на пътя. Този слой повишава устойчивостта на стъклото и води до повишено износване на гумата. Освен това се усещат дори малки вибрации по време на работа на почистващите препарати.

Вибрациите са сигурен знак за проблем със затягащите елементи. Те служат за равномерно разпределяне на силата върху стъргалото при контакт със стъклото. Поради създаденото напрежение чистачката опира в повърхността и създава равномерен почистващ сектор. Но при студено време ледът замръзва в движещите се елементи на тази сложна конструкция, тоест в кобилиците и пружините, което води до блокиране на движещите се елементи и в резултат на се стига до образуване на хлабини и луфтове.

В скъпите безрамкови устройства ролята на затягащия елемент се изпълнява от извита пружина, която притиска чистачката към стъклото. Безрамковите устройства се представят добре при високи скорости, но са уязвими на химикали и слънчева радиация. В допълнение, такива четки са корозирали от изопропилов алкохол, който е част от антифриза. В резултат на това част от тях се износва, като се образуват пукнатини и нарязвания, които водят до петна по стъклото. Основното обаче е, че в микронеравностите се натрупва вода, която след това замръзва и може да доведе до замръзване на четките.

Шофьорските навици, които „убиват“ дори най-надеждния автомобил

Лошите навици на шофьора могат буквално да „убият“ всеки автомобил, независимо колко е здрав и надежден той. Човекът зад во...

Смазване и измиване

За целта можете да използвате така наречената силиконова грес. Запълва пукнатини и прорези, затваря пантите и предпазва фугите от проникване на вода. Мазнината изтласква водата, така че когато температурата падне, гумените уплътнения не замръзват към предното стъкло. Стъклото трябва да се измива от време на време от плака, с която обикновената миеща машина не може да се справи.

За измиване ще ви трябва разтвор на амоняк с вода в консистенция 40/60%, както и няколко микрофибърни парцала. Е, и най-важното - при снеговалежи не се препоръчва да оставяте чистачките в долната част на предното стъкло. Могат да се прехвърлят в сервизен режим, след което стоят вертикално спрямо земята. Водата, падаща върху тях, тече надолу и „чистачката“ не замръзва към стъклото.

Можете да активирате сервизния режим по лесен начин. След като изключите запалването и преместите ключа в първата позиция на ключалката, трябва да щракнете двукратно върху режима на еднократна работа на чистачките. След това те се издигат и остават в това положение.

Кои ремонти по колата може да направите сами

Собственикът на автомобил може да извършва някои работи по поддръжката и ремонта на колата си, ако притежава необходимите умения, обясн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com