Как да избегнем капана на ниското кръвно през лятото?

6054
Как да избегнем капана на ниското кръвно през лятото?
Снимка: iStock

Както високото, така и ниското кръвно налягане предизвикват здравословни проблеми, лошо самочувствие и неприятни симптоми. По-опасно е високото кръвно налягане, което може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, инфаркт или инсулт, но и ниското не е за пренебрегване, тъй като причинява световъртеж, причерняване пред очите, опасност от припадък и евентуално злополука, ако загубата на съзнание се случи в неподходящ момент или на неподходящо място, гадене, слабост, летаргия, умора, затруднена концентрация.

Лятото, когато живакът в термометъра се катери неуморно, опасността от спадане на кръвното налягане нараства. Ниското кръвно през лятото е сред основните причинители на неразположения – слабост, световъртеж, замаяност, припадък. Как да се справим с ниското кръвно през лятото е въпрос, задаван често от хипотониците, които се опитват да подобрят самочувствието и състоянието си, когато показателите на апарата за кръвно налягане паднат под 60 на 90.

Имате ниско кръвно? Проблемите ви с него ще се решат завинаги, ако консумирате ето тези продукти

Ниското кръвно през лятото – как да се справим? 8 работещи решения

1.   Ако страдате от хипотония и кръвното ви налягане по принцип е ниско, то имайте предвид, че проблемът ви ще се задълбочи в жегата през лятото. Ниското кръвно налягане през лятото изисква консумация на повече течности – най-вече вода и студен чай. Кафето и колата също ще ви помогнат, но не така добре, както очаквате. За да помогне колата е нужно да пиете големи количества от нея, а кафето ще го повиши, но за кратко – то е диуретик и скоро действието му ще е по-скоро обратното, когато посетите тоалетната няколко пъти. По-добре изпийте чаша солен айран, който бързо ще помогне да повишите кръвното си налягане и да се почувствате по-добре. Не чакайте да падне кръвното ви драстично, за да предприемете мерки, пийте течности през целия ден.

2.   Осигурете си чист въздух чрез редовно проветряване. Ниското кръвно през лятото може да бъде контролирано и с помощта на хлад – климатикът е добре дошъл за страдащите от хипотония.

3.   Ниското кръвно през лятото може да спадне още повече, ако медикаментите, които приемате, водят до понижаване на кръвното налягане. Изчетете листовките на лекарствата ви за хроничните заболявания и при нужда говорете с лекуващия лекар за замяна, ако сред тях има медикамент, смъкващ още повече ниското ви кръвно налягане.

4.   Хапвайте шоколад. Сладкото изкушение помага да се справите с ниското кръвно през лятото. Но не прекалявайте, за да не пострада талията ви все пак.

5.   Хипотониците често могат да почувстват замайване, причерняване, когато се изправят рязко от легнало или седнало състояние.  Препоръчва се да стават бавно и внимателно, без да бързат, за да избегнат неприятното състояние.

Какво означава ниско кръвно? Опасно ли е?

6.   Не забравяйте, че ниското кръвно налягане може да сочи и сериозен здравословен проблем, който изисква спешна медицинска помощ. Белодробна емболия, колапс на белия дроб, тежки алергични реакции и други също могат да причинят хипотония. Не приемайте, че е безобидно и че е просто от жегата, ако имате и други симптоми. 

7.   Променете начина си на хранене и менюто си през лятото, за да поддържате кръвното налягане нормално. Хапвайте свежи и сочни плодове и зеленчуци като краставици, пъпеш, диня. Пъпешът е богат на калий, който помага за поддържането на нормално кръвно налягане. Фибрите и водата, които съдържа в изобилие, също помагат за целта.

8.  Не пропускайте витамините, ако страдате от ниското кръвно през лятото. В12 и витамин С са абсолютно необходими. В12 помага при анемия, която  допълнително влошава ситуацията с ниското кръвно налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com