Как да избегнете старческия сърбеж?

59462
Как да избегнете старческия сърбеж?
Снимка: iStock

Сърбежът е локализирано (местно) или дифузно (разпръснато) неприятно усещане по кожата. Това е често срещана дерматологична проява при възрастни хора. Пациенти в напреднала възраст търсят често лекарска помощ за сърбеж. Основната причина е сухата кожа. Фактори, които допринасят за това, са възрастта, поемането на недостатъчно количество вода през деня, намаляването на кожните мазнини, къпането с гореща вода.

Ето какво обяснява д-р Роза Матуш

Трябва също да помним, че пациенти в напреднала възраст може да използват различни лекарства, които в качеството на страничен ефект причиняват сърбеж. При това в допълнение към наличието на някои свързани съпътстващи заболявания: диабет, хипотиреоидизъм, чернодробни заболявания (вирусен хепатит), бъбречна недостатъчност, инфекциозни заболявания (микоза, псориазис, кандидоза, кожна болест), злокачествени заболявания, психиатрични усложнения и др.

С течение на времето в кожата ни настъпват редица промени. Има всякакви реакции, които причиняват проблеми като, напрмер, дерматоза при възрастни хора. Има два основни вида дерматози при тях:

- вътрешно стареещи дерматози: тези, които се предизвикват от естественото стареене на кожата;

- дерматози, дължащи се на външно стареене.

Пчелният продукт, който лекува кожни заболявания, алергии и екземи

При възрастните хора сред най-честите дерматози можем да изброим следните.

Сенилен пруритус

Това е една от най-честите възрастови дерматози. Сърбежът е по-силен през нощта или след къпане в по-топла вода. В зимните месеци е също обичайно пациентът да има този проблем.

Ксероза

Ксерозата е необичайната сухота на по-старата кожа. Тази дерматоза при възрастните хора оставя цялата тъкан доста груба. Обикновено проблемът показва загуба на вода от кожата, но може да сочи и за нарушения в зреенето на епидермиса.

Псориазис

Псориазис вулгарис се среща много по-често при пациенти над 50 години. Това е много люспест, еритематозен обрив. Обикновено подобни видове дерматози при възрастните хора възникват от честата употреба на лекарства като нехормонални противовъзпалителни лекарства, бета-блокери, някои инхибитори.

Кандидоза

Появява се много често в областта на скротума, подмишниците и задните части. Представлява люспи по кожата, оставяйки я много влажна и със секрети. Когато не се лекува, кандидозата може да разруши тъканта.

Кожни язви

Тези язви са също едни от най-честите дерматози сред възрастните хора. Те представляват кожни лезии, причинени от неврологичен дефицит, някакво инвалидизиращо заболяване, неправилно хранене и други. Проблемът може да се задейства от леки кожни наранявания до злокачествени тумори.

Струва стотинки, но помага при киселини, настинки и кожни проблеми

Тумори

Възрастта също е рисков фактор за рак на кожата. Подобни лезии се характеризират с рани, които никога не зарастват и, в някои случаи, са подобни на бенки петна по кожата. При някои пациенти туморите могат да развият себорейни кератози, мазоли и мастна хиперплазия.

Всички горепосочени проблеми и няколко други, които могат да възникнат върху кожата на възрастните хора, трябва спешно да бъдат лекувани от дерматолог. Обикновено пациентът трябва да се подложи на целенасочени клинични прегледи, за да се идентифицират дерматозите. По-късно и при необходимост лекарят назначава кръвни или други изследвания, които са важни за потвърждаване или отхвърляне на проблема.

След диагностицирането пациентът трябва да премине към най-доброто лечение. Леченията за дерматоза при възрастни хора също са разнообразни. В някои случаи дерматологът ще посочи прилагането на специални овлажняващи кремове и други козметични продукти. В други случаи лекарят предписва лекарство, за да възстанови организма на пациента и, като следствие, здравето на кожата му. Също така е важно да запомните, че някои дерматози при възрастни хора не може да се излекуват, но могат да бъдат ограничени и облекчени.

Внимание! Статията предлага само информация за обща култура, но не и медицинско упътване или инструкция. Винаги търсете съвет от компетентен медик-дерматолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com