Любопитно

Как да изберем най-подходящата възглавница?

1268

Правилната възглавница е едно от най-важните помощни средства за здравословен сън – тя поддържа главата и гръбначния стълб в баланс. При избора на собствена възглавница обаче можете да допуснете и доста грешки. Поради тази причина съставихме това подробно ръководство, което ви предостави най-важната информация. Изборът обаче зависи до голяма степен от личните ви навици за сън.

Възглавницата е един от най-личните вещи, които много хора притежават. Някои дори взимат със себе си възглавницата, когато пътуват, защото здравият сън е немислим без нея. Но дори и да не отидете толкова далеч: ако ви предстои да си купите нова възглавница, тя трябва да бъде съобразена точно с вашите лични изисквания.

Дали една възглавница може да поддържа правилно врата и гърба ви - зависи от личните ви навици за сън.

Поза за сън: Тези, които спят странично, се нуждаят от по-висока възглавница от тези спящи по гръб - в противен случай главата напряга врата.

Форма на тялото: Формата на гръбначния стълб или позицията на раменете обикновено се различават - за подходящата възглавница трябва да вземете това предвид.

Оплаквания: Ако страдате от напрежение или други оплаквания (алергии, хъркане), може да се нуждаете от специална възглавница.

Най-полезните пози за сън, всички трябва да спят така

Как намирате правилната възглавница?

За да направите това, е полезно първо да тръгнете по обратния път и да научите повече за последствията от несъответстващите възглавници.

Какви са рисковете от неподходяща възглавница?

Освен че служи като предупреждение, този раздел е предназначен да ви помогне да идентифицирате проблеми със съществуващата ви възглавница. Неправилната възглавница води до неестествена поза за сън и болезнено напрежение след ставане. Преди всичко възглавницата изпълнява една функция: тя трябва да поддържа главата по време на сън и по този начин да облекчава гръбначния стълб. Ако това не работи, това води до:

Напрежение: Ако врата не е изправена, това ще доведе до напрежение в целия гръб в дългосрочен план. Това е често срещана причина за следващата точка.

Болка: Неправилно легнало положение и извит гръбначен стълб могат да причинят болки в гърба (проблеми с междупрешленните дискове), особено в напреднала възраст.

По-малко спокоен сън: Тялото не може да се отпусне и не презарежда батериите си. Последиците са постоянна умора и по-ниско качество на живот.

Много хора не спазват това правило за сън и съсипват здравето си

Възглавниците ли са единствената причина за нарушен сън?

Не, други фактори, като грешен матрак или липса на хигиена на съня, допринасят за липсата на качествен сън. Освен възглавницата, върху качеството на собствения ви сън влияят и други фактори като удоволствието от кафето. Въпреки това, ако често се събуждате с болки във врата или гърба, тогава новата възглавница е един от най-добрите начини за подобряване на качеството на съня.

Така че, ако се борите с един от горните проблеми, може да си струва да си купите подходяща възглавница.

Позата за сън определя вида на възглавницата

Необходимо е да знаете повече за основните свойства на една възглавница. Само така можете да изберете подходящ вариант и наистина да се насладите. Най-важното съображение преди покупка няма нищо общо с вида на материала или пълнежа на възглавницата, а с позицията ви за сън.

По принцип ние, хората, спим в 3 различни позиции:

По гръб – Най-здравословният вариант, защото гръбнакът стои възможно най-прав.

Настрани – Тук трябва да изберете подходяща възглавница.

По корем – Най-добре е веднага да се отървете от навика на този нездравословен начин на сън.

Има специални възглавници за спящи по корем, но те носят само малко облекчение. Ако спите по корем, това може да е индикация за (хронично) напрежение. Позицията ви за сън е решаваща за закупуването на правилната възглавница – дори преди да вземете предвид правилния размер, пълнеж и тип възглавница.

 

Етикети:

Още от Любопитно

Зодиите, с които се живее най-лесно
Ако забелязвате някои от тези 13 признака, това алармира, че все още не сте готови за връзка...
Това са онези 10 приложения на гъбата за съдове, които много ще ви изненадат...
Тези зодии имат най-благия характер - Ти от тях ли си?
Това е най-скъпата ядка в света
Дневен любовен хороскоп за днес, 25 ЮНИ

Последни новини