Как да напишеш летен хит? 10 ТОП правила

4489
Как да напишеш летен хит? 10 ТОП правила
Снимка: iStock/Guliver

1. Изброявай курорти

Маниакално трябва да се изброяват български курорти. Бързо, като скоропоговорка. Слушателят остава с впечатлението, че тръгваш от Албена и завършваш някъде към Резово в рамките на един ден. На всеки плаж те познават, пазят ти запазеното място на местния бар, ти минаваш като фурия от север на юг, за да кажеш на стотици хора "Ко стаа ве братле?", а те да ги отговорят "Еми нищо братле, ко да стаа, сеш'се". Почваш ги: Балчик, Приморско, Градина, Каваците, Плевен, Смокиня. Те се разтварят пред теб като порти към рая, обикаляш ги ненаситно, до пълно полудяване. Защо Плевен ли? Трябва да се отличиш от всички останали летни хитове, които изброяват същите курорти. 

2. Кажи нещо за Слънчака 

И задължително Какао бийч. Примерно: "Абе кво ти става пич? Снощи май си поркал на Какао Бийч!" Единственото условие е да не спазваш книжновния български език. Той е за отрепки и като цяло за възрастни хора. 

3. Дай интервю пред маргинална телевизия 

Това, че не те канят в бТВ и Нова не трябва да те притеснява. Появи се със шапка и слънчеви очила по локална кабеларка. Кажи, че си направил парчето, защото "Ми писна от сдуханяци братле". След това покажи среден пръст в ефир, няма значение на кого. Не споменавай, че живееш с майка си.

4. Привикай певица, която да пее припева

Схемата е следната: ти нареждаш несвързани мисли в куплетите, а накрая средно талантлива певица обобщава казаното в много простичък припев. Тъй като фразата "Нека бъде лято" е заета, ти оригинално използвай "Лято е братле", а после го римувай със супер е добре или нещо такова. Гледай да може да се запомни от първото слушане, не разчитай, че някой ще си пусне парчето за втори път. 

5. Вкарай фраза на испански

В някакъв момент премини на испански. Ме густа нещо си, те киеро друго си. Около втората минута и двайста секунда. Впрочем не е задължително да има смисъл. Отвори испански речник и просто започвай да нареждаш думи. 

6. Окради всичко живо

Вземи ритъма на Деспасито, припева на Байландо, мелодията на Хавана и бийта на Ми Дженте, дай ги на Явката (Явката е тоя дето миксира цялата работа, музикант, супер готиния пич, братле) и парчето е готово.  

7. Боботещ глас 

Задължително вкарай онзи ефект, в който гласа ти започва да боботи, все едно е засмукан от някаква черна саунд дупка. Ако вокалът ти не е редактиран през минимум 50 ефекта, така че и ти да се чудиш кой е тоя дето пее, значи въобще не си се справил със задачата. 

8.  Направи светско събитие

В елитен софийски клуб събери елита на София - тоест онези хора, които ходят на такива места заради безплатния кетъринг. Покани журналистката Тунчева, само срещу чаша вино и набучени на клечки за зъби парченца сьомга, тя ще напише, че парчето е "много свежо" и ще пусне снимка от партито във вестника.  

9.  Завърти се по радиото

Ако парчето не убива мозъчни клетки на всеки час в престижна радиостанция, значи въобще няма да се превърне в летен хит. Дори и най-тъпото парче, когато бъде чуто около 124 пъти, започва да изглежда познато и някакси се приемливо на слушателя. Тъкмо към тази бройка се прицелваш и ти. 

10. Спомени известни хора 

Споменавай някакви известни хора, докато нареждаш. Примерно:

"Ще те мачкам, като Гришо - Шерцингер.

После ще те пратя малко за зелен хайвер".

Комбинирай по някакъв начин социални мрежи с продуктово позиоциниране. Нали трябва да се вадят кинти от това парче. Например:

"Снощи гледам, че ме лайкна в Инстаграм, 

кат се видим ще ти сипя блек рам."

Т'ва е всичко братле. Успех! 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com