Как да облекчим синдрома на сухото око с домашни средства?

3748
Как да облекчим синдрома на сухото око с домашни средства?
Снимка: iStock

Синдромът на сухото око представлява липса на достатъчно смазване или недостатъчно производство на сълзи. По-познат ни е като “сухи очи”. Състоянието е дискомфортно, причинява раздразнение, парене, поява на жилава слуз, изострена чувствителност към светлината, замъглен поглед и др. А ето и как да се справите с този проблем с помощта на домашни средства. Разбира се, ако състоянието ви е сериозно - задължително трябва да се консултирате със специалист преди да предприемете каквито и да е мерки.

Топли компреси

За целта използвайте чиста кърпа, накисната в топла вода. След това поставете кърпата върху очите и я оставете така за няколко минути. Тогава разтрийте кърпата с внимателни движения върху клепачите - и долните, и горните, за да премахнете натрупалите се мръсотии. Повтаряйте действието, докато кърпата не изстине. Методът ще ви помогне за облекчаване на сухите очи, както и действа като “смазка”.

Знаете ли кой витамин подпомага зрението?

Краставица

Всички сме виждали по рекламите или при различни СПА процедури да се поставят резенчета краставица върху очите. Това всъщност е много ефективен метод за овлажняване на очите, предпазване на сълзите и подхранване. Също така краставицата има противовъзпалителни свойства и ще понижи причинения от сухотата дискомфорт в очите. Вместо пресни резени от краставица може да използвате и памучни тампони, напоени в краставичен сок. Оставете върху клепачите за 15-20 минути. Може да повтаряте процедурата през целия ден, докато състоянието не се подобри.

Розова вода

Розовата вода е много полезна за лицето и кожата ни като цяло. Тя има антибактериални свойства, богата е на витамин А и има редица ползи. При сухота в очите може да се използва чрез накиснат в нея памучен тампон, който да оставим за 10-15 минути върху клепачите си, а след това да изплакнем с хладка вода. Процедурата също може да се извършва неколкократно през целия ден. Друг вариант е да използвате чиста розова вода вместо капки за очи - ще усетите мигновено облекчение. Розовата вода ще се справи с уморените и сухи очи.

Откажете се от тези навици, ако искате да запазите доброто си зрение

Храни при синдром на сухите очи

Ако си набавим и някои полезни хранителни вещества чрез определени храни, също можем да спомогнем на организма ни да се пребори със синдрома на сухите очи. Такива са например храните, богати на омега-3 мастни киселини - сьомга, сардини, ленено масло, орехи и други. Те ще спомогнат за по-бързото премахване на очното възпаление, ще стимулират производството на повече сълзи и по този начин ще се избавите от неприятното състояние на сухи очи. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com