Как да отслабна - с правилно хранене и спорт

62365
Как да отслабна - с правилно хранене и спорт
Снимка: iStock/Guliver

Хайде да не се залъгваме как да отслабнем! Колко от вас са си казвали, че от днес са на диета и също толкова бързо, сигурно и категорично са възкликвали след това, че живеят само един живот и нямат никакво намерение да си губят времето в изтезания и гладуване?

Това лутане между "искам да отслабна" и "абе, не ми пука, и така съм си добре" е често срещано явление. В забързаното ни ежедневие, работата, грижата за децата и многобройните срещи правилното хранене и движение е последното, за което се сещаме. Непрестанно пренебрегваме тялото си и го тровим с токсини, вредни храни и напитки.

Ако трябва да бъдем честни – в един определен момент всичко това ще окаже своето негавно влияние, било то върху здравето или самочувствието ни. Затова по-добре да вземем мерки на време.

Е, какво всъщност трябва да направим за да свалим ненужните килограми дълготрайно и здравословно? Със сигурност няма еднозначен отговор на този въпрос, но в тази статия ще се опитаме да си представим основните неща, които със сигурност трябва да имате предвид, започвайки какъвто и да е хранителен режим.

На първо място има едно много важно правило и то е: има множество начини да свалим килограми, но най-ефикасният и здравословен е като комбинираме хранителен режим с някакъв вид спорт.

Храненето

1. Приемайте повече вода

Колкото и банално да звучи, това работи, при това много добре. Примайте големи количества вода, това със сигурност спомага за загубата на тегло. Освен това чаша вода преди хранене е хитър ход, с който ще залъжете стомаха си с усещане за ситост и ще приемете по-малко храна след това.

2. Избягвайте всякакви газирани напитки, сокове, концентрати

Знаем, че понякога сме толкова жадни, че колкото и вода да пием, няма как да се утолим жаждата и си умираме за нещо газирано. Ако положението е толкова напечено, можете да си позволите например газирана вода, тя не вредна, защото поне няма оцветители. Трябва да не се залъгвате и относно соковете - може да имате доверие единствено ако са прясно изцедени и то пред очите ви.

3. Закусвайте

И изобщо не си помисляйте, че щом пренебрегвате закуската ще започнете драстично да сваляте килограми. Напротив – за да се случи това, трябва да се храните. От изключителна важност е хапвате нещо сутрин - по този начин забързвате метаболизма си и карате организма си да работи. Така, че това е правилният подход! Препоръчваме да закусвате с плодове, мляко или мюсли. Ето една лесна рецепта, която можете да приготвите вечерта за другия ден: смесете половин кофичка кисело млясо и 4-5 супени лъжици мюсли, малко нарязани плодове, ядки, мед и лъжичка канела. Оставете да престои в хладилника и сутринта ще имате не само здравословна, но и вкуска и засищаща закуска.

4. Забравете за преработените храни

Трябва категорично да изхвърлите от менюто си всичко пакетирано и преработено като: пържени картофки, торти, сладкиши, вафли, кроасани. Е, да не бъдем крайни – не ги изхвърляйте напълно, понякога трябва да се отдадем на изкушението, но не бива да прекаляваме и да ги превръщаме в ежедневна храна, която консумираме. Тези храни не засищат, напротив, може след тях да сме по-гладни, тъй като влияят на кръвната захар. Стремете се да ядете храни, които са близо до тяхното естествено състояние като зеленчуци, месо, мляко, сирене, риба, яйца, ядки, плодове.

5. Не изяждайте всичко в чинията си

Или още по-добре – сервирайте в малки съдове и съответно по-малко количество храна. Така несъзнателно избягвате да следвате лошия навик да изяждате всичко в чинията си, тоест дори да го изядете, ще сте сигурни, че ще е в по-малко количество.

6. Не дръжте запаси от храна

Вкъщи се запасете само с най-необходимото – чисти хранителни продукти, плодове, зеленчуци и месо. Не купувайте сладкиши за случайни гости, защото има голяма вероятност да се изкушите от тях много преди да ви посети който и да е гост.

Спортът

Както вече споменахме, спортът е важна част от свалянето на килограми. Освен, че ни дава допълнителна енергия и тонус, той е основен двигател в здравословния начин на живот и в отслабването. Какъв спорт да изберем и колко често трябва да спортуваме?

1. Подходящ спорт

На първо място е важно да разберем кое от всички видове подобни занимания би ни се отразило най-добре. Трябва да се вслушаме какво харесваме и какво ни прави щастливи. Ако не харесвате фитнеса например, защо не пробвате с тенис, танци или аеробика? Има различни начини, така че не губете излишно време в чудене.

Убийствените хранителни комбинации, които борят килограмите

Комбинирането на храните не само прави ястията по-вкусни, но също така може да ви помогне да отслабнете по здравословен начин. Редица и...

2. Колко често?

Както е добре известно, всеки организъм и тяло имат различни необходимости. На някои им трябват минимални усилия, за да изглеждат добре и да бъдат във форма, а други трябва да прекарват всеки ден по часове в залата. Някои го наричат ген. Трябва да прецените добре в каква форма сте и колко време трябва да отделяте за спорт.

3. Без телефон по време на тренировка

Едно мобилно устройство само може да ви разсейва по време на тренировката. Затова забравете за телефона и излишното клюкарстване във Facebook, докато спортувате. Все пак трябва да се върши работа, а не да се бездейства.

4. Не си позволявайте да седите

Най-важните неща при отслабването, които не трябва да забравяте

Напоследък все по-често се говори колко е важно да се грижим за здравето си, да внимаваме с какво се храним и да спортуваме редовно. Но...

Избягвайте да сядате по време на тренировка. Не си и помисляйте да се излегнете дори за секунди на някоя пейка. Недопустимо е! По-добре се разходите или стойте прави – така ще изразходите още някоя и друга калория.

5. Движете се! 

Използвайте стълби във всеки удобен момент. Също така, ако имате възможност, повървете до работа или карайте колело. Не бъдете мързеливци, хващайки за една-две спирки градския транспорт.

Каквито и съвети да получите как да сваляте килограми здравослово, трябва да знаете нещо със сигурност – няма да настъпи краят на света, ако веднъж седмично изядете няколко парченца шоколад. Важно е количеството, в което си го позволявате!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com