Как да познаете истинските чаршафи от египетски памук

18267
Как да познаете истинските чаршафи от египетски памук
Снимка: iStock

Френско вино, швейцарски шоколад, италианска мода, английска лимузина – някъде в този ред на луксозно мислене ще се появи и спалното бельо от египетски памук. Това са скъпи чаршафи, за които се говори много. Цената им е висока, но е добре подплатена с качество и комфорт – това са чаршафи, в които ще спите като в облак. Меки, фини, леки, хигроскопични и изключително здрави, те ще Ви радват много по-дълго от останалите, като междувременно ще Ви осигуряват изключителен комфорт в леглото. В следващите редове ще Ви разкажем как да се ориентирате, за да сте сигурни, че сте похарчили парите си за истински, качествен египетски памук.

История на памука

Памукът се култивира от над 5 хил. години и едва преди век в производството му се включват машини. Днес са познати над 50 вида, които се отглеждат на всички континенти. Около 90% от видовете обаче са с къси, дебели влакна. От тях се получава познатата ни памучна материя, която е мека, топла, попиваща, но при пране се свива и се мачка доста лесно.

Какво точно е египетски памук

Растението памук пристига в Египет през 19 век, когато тогавашният владетел Мохамед Али въвежда култивирането му, за да може да издържа армията. Отглеждането му продължава и до днес.

Най-добри реколти се получават в северната част на страната, от плантации край град Дамиета, където има перфектно съчетание между вид на почвата, влажност и температура на въздуха.

С какво е различен египетският памук

Заради специфичния климат на региона този вид памук има много тънки и дълги влакна (около 3,5 см), които в същото време са по-здрави от останалите. От тях се създава наистина невероятна тъкан – в нея има много на брой тънки нишки, които я правят изключително фина, здрава, гладка и издръжлива. Добавете и естествената мекота на памука, както и хигроскопичните му свойства, и лесно ще си представите защо тези чаршафи са толкова високо ценени.

Как да познаете спалното бельо от истински египетски памук

Днес под името „египетски памук“ се разбира буквално памук, отглеждан в Египет. Това обаче не гарантира, че производителите на чаршафи са съвсем искрени с Вас, и невинаги означава, че ще получите перфектно качество. Всъщност памукът, макар и отглеждан в Египет, може дори да не е с дълги нишки. Икономическите затруднения на производителите на памук ги карат понякога да допълват реколтите си с по-нискокачествени сортове.

За да сте сигурни, че купувате перфектни чаршафи, четете внимателно етикетите. Ако видите наименование като „дългощапелен египетски памук“, значи това не е най-доброто качество. Същото важи и за дългощапелен памук Pima или Supima, които са с високо качество, но се отглеждат предимно в САЩ, Австралия и Перу.

За да получите наистина най-доброто качество чаршафи, търсете обозначение за „сертифициран египетски памук, отгледан в Египет“ или изображение на бял памуков цвят върху черен триъгълник с надпис „египетски памук“. Ако купувате чаршафи в самия Египет, търсете обозначение Giza 45, Giza 87 и Giza 92.

Друг показател за качеството на чаршафите е броят на нишките на плата – търсете число между 400 и 700, като по-голямото е по-добро. Ако видите наистина високи числа, като 1 000, проверете внимателно дали производителят е наистина надежден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com