Как да разберете дали сърцето Ви работи нормално, без преглед?

11856
Как да разберете дали сърцето Ви работи нормално, без преглед?

Прост и безплатен тест, но също и точен индикатор за добра сърдечна функция, според изследователи от Испания, е способността да се стигне до четвъртия етаж за по-малко от минута по стълбите, съобщава БГНЕС. "Този тест е много прост. Ако ви трябват повече от минута и половина, за да се изкачите до четвъртия етаж, би било добре да посетите лекар “, казва д-р Исус Петейро, кардиолог от университетската болница в Ла Коруня и автор на изследването. Изследванията на д-р Петейро бяха представени на неотдавнашна научна среща на Европейското кардиологично общество. По време на проучването 165 участници в изследването ходеха или бягаха на пътека до точката на издръжливост и въз основа на техния капацитет за издръжливост беше измерен техният метаболитен еквивалент (MET).

След почивка участниците се качиха по стълбите до четвъртия етаж (около 60 стъпала) възможно най-бързо, но не и бегом и отново им беше измерен МЕТ. Участниците, които успяха да се изкачат по стълбите за по-малко от 40 до 45 секунди, имаха MET коефициент от 9 до 10. Предишни проучвания показват, че тези хора, които имат метаболитен еквивалент 10 по време на тренировка, имат много по-ниска смъртност (1% или по-малко за една година или 10 процента за 10-годишен период). Респондентите, на които изкачването отне минута и половина или повече, за да стигнат до четвъртия етаж, имаха стойност на MET 8, което предполага смъртност от 2 до 4% процента за една година или 30 процента за 10 години. Наблюдавайки сърдечната функция на тези субекти, на които е отнело повече от една минута и половина, е установено, че 58% от тях имат сърдечна дисфункция в сравнение с 32% от тези, които са се изкачили за по-малко от една минута.

Вслушай се в ритъма на сърцето и го следи редовно

Лятото наближава и то води със себе си топло време, емоции и сърдечни „трепети“, но… не само положителни. Не случайн...

Поне един от трима участници в изследването, които са успели бързо да се качат по стълбите, има нарушение на сърдечната функция, което е потенциален индикатор за сърдечно заболяване. Тези данни показват, че този тест за стъпаловидно катерене не може да замести подробното изследване на сърдечната функция, отбелязва д-р Рене Бълок-Палмър, кардиолог и директор на Центъра за сърдечни заболявания на жените в Ню Джърси. „Въз основа на това проучване способността за изкачване по стълби може да се използва като груба оценка за проверка на сърдечната функция на човек и евентуално предсказване на сърдечно разстройство“, отбелязва д-р Бълок-Палмър. „Въпреки това вярвам, че този фиксиран тест за самооценка не трябва да замества подробен медицински преглед и медицински контролиран тест за упражнения /промени в ЕКГ или ултразвуково изследване/“, дори ако пациентът не чувства дискомфорт.

„Отбелязваме и други промени, като внезапни и опасни скокове на кръвното налягане или промени в сърдечния ритъм, които не могат да бъдат регистрирани с този тип тест“, добавя д-р Харкин. Всички участници в изследването на испанските лекари вече са имали някои симптоми, свързани със сърдечно-съдови заболявания, като болка в гърдите или задух по време на физическо натоварване. „Намерението ни беше да намерим прост и евтин начин за определяне на здравето на сърцето“, подчертава д-р Петейро. „Това може да помогне на лекарите да триажират пациентите за по-подробен анализ.“ „Това е вид физическа активност, която бързо води до увеличен брой сърдечни удари. Ако пациентът има запушена артерия, обикновено се появяват определени симптоми (болка в гърдите или задух), като например по-висока сърдечна честота. „Често способността на пациента да се изкачи по стълби етаж или два без особени проблеми е показател, че вероятно ще преодолее успешно хирургическа интервенция“, добави лекарят.

Д-р Ойер Онума, кардиолог и асистент в Медицинския факултет на Йейлския университет, твърди, че тестът за изкачване на стълби е полезен, но има своите ограничения. "Предимството на този метод е преди всичко, че е прост. Може да се направи навсякъде и без никакви изисквания за аксесоари или работна ръка. Много по-лесно е да се докладва от стандартния тест за натоварване и може да се повтори няколко пъти, за да се проследи напредъкът или промените в способностите “, казва д-р Онума. Проблемът обаче е, че този тест не е стандартизиран, защото в зависимост от вида на стъпалата и скоростта, с която някой се изкачва, времето също ще варира. Също така, този тест не може да се извършва при пациенти, които имат проблеми с движението и малко по-възрастни пациенти, които имат обективни затруднения при изкачване по стълби. Но в допълнение към възможността да стигнете до четвъртия етаж, може да се вземе предвид възможността да ходите до пазара и да носите хранителни стоки или много други ежедневни дейности могат да бъдат индикатор за сърдечно-съдови проблеми. "Можете също така да измервате колко време отнема на пулса ви да се нормализира след усилие, за да видите дали сърцето ви е наред." Друго голямо ограничение при изкачване на стълби е, че при хора, които имат проблеми със ставите, слизането по стълби създава голямо натоварване на коленете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно