Как да се отървем от бълхите?

11088
Как да се отървем от бълхите?
Снимка: iStock/Guliver

Борете се с бълхите и се отървете от тях в дългосрочен план - възможно ли е това?

Ако един ден имате непоносим сърбеж, съчетан с това, което е известно като стълба от бълхи по тялото, това е силна индикация за заразяване с бълхи. Малките паразити често се въвеждат от домашни любимци и могат да причинят зоонози при хората. След като са в дома отнема много време, за да се отървете от цялата популация от бълхи.Какъв е най-добрият начин да се борите с тях?

Какво представляват бълхите?

Бълхите са дребни кръвосмучещи паразити. Максималната им височина е 4 милиметра. Те са насекоми, но не могат да летят, защото нямат крила. Въпреки това, те имат значителна сила на скачане: те могат да скачат до 150 пъти повече от собствения си размер. Ако човек имаше тази способност за скачане, той би могъл да скочи до 300 метра.

Поръсете от тази подправка и ХЛЕБАРКИТЕ ще обърнат корема

Борба с бълхите в дома

Бълхите вече са активни през цялата година. Поради топлите условия в апартаментите през зимните месеци, има смисъл редовно да се извършва профилактика срещу бълхи. Това намалява вероятността вашият домашен любимец да бъде заразен с бълхи.

Кучетата и котките лесно хващат бълхи в природата. Поради по-дългата козина на животните, бълхите могат да се придържат много добре към нея и да бъдат транспортирани в дома. За разлика от кърлежите, които се срещат по-често в някои райони, бълхите могат да бъдат намерени навсякъде. Поради това е много лесно бълхите да скачат върху животното по време на ежедневната разходка с кучето или котка на открито. Дори кратък контакт с заразени диви животни, като птици или таралеж, е достатъчен, за да може домашният любимец да хване бълхи.

Разпръснати в къщата

Поради високата скачаща сила на бълхите, те се разпространяват много бързо из цялата къща. Тъй като не предпочитат конкретен гостоприемник, те лесно могат да прескачат от животни на хора.

Ако откриете възрастна бълха върху животното, вече е твърде късно: потомството вероятно вече е достигнало значителен размер и е заразило района. Само пълното елиминиране на бълхите има смисъл, за да се отървете от бързо нарастващата популация. От друга страна, ако не нарушите веригата на размножаване, вие и вашият домашен любимец можете постоянно да се заразявате отново. Основният сезон за бълхи по нашите географски ширини е през топлите летни месеци и рискът от заразяване се увеличава многократно.

Подправката, от която КОМАРИТЕ бягат надалеч

Да се ​​отървем от бълхи - съвети и трикове

За да предотвратите появата на ухапвания от бълхи на първо място, има редица превантивни мерки, които можете да предприемете. Преди всичко добрата хигиена в дома е от полза.

Редовното влажно почистване на подове и ежедневното почистване с прахосмукачка трябва да са нещо естествено за собствениците на домашни любимци. Торбата на прахосмукачката трябва да се сменя ежедневно в случай на остра инвазия.

Преди всичко местата за спане на животното трябва да бъдат добре почистени. Яйцата на бълхите умират при температури над 45°C, поради което е препоръчително редовно да се мият кошницата и одеялата, върху които е животното, с гореща вода .

Спрей за бълхи – лесно решение за борба с бълхите

Почистените повърхности могат да се пръскат профилактично със специален спрей срещу бълхи. Спреят срещу бълхи съдържа активната съставка гераниол, която убива бълхите в рамките на 24 часа, веднага щом влязат в контакт с него. Гераниолът унищожава хитиновата броня на бълхата и запушва дихателните й пътища. Този процес прекъсва доставката на кислород. Спреят действа като инсектицид, но не е вреден за домашни любимци. Може да се използва върху текстил и гладки повърхности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com