Как да се пазиш от инфекции през лятото

1794
Как да се пазиш от инфекции през лятото
Снимка: iStock/Guliver

По ирония на съдбата външните температури се повишават, искаме да отидем на почивка или вече имаме такава - и изведнъж трябва да легнем в леглото с летен грип. 20% от всички грипни инфекции се случват между юни и септември.

Дали ще се разболеем, не зависи от температурата, а преди всичко от конституцията на нашите отбранителни сили. И те просто често се атакуват през лятото, защото особено интензивното излагане на слънце отслабва неимоверно имунната система.

Топ разхладителни напитки за лятото

Остават ни само няколко седмици от началото на лятото и вече е горещо! За да се насладите на този сезон много повече, ви каним да приго...

Ето някои основни съвети, за да можете успешно да се предпазите от летните инфекции, настинки и грип.

1. На първо място, избягвайте големи групи хора, при които със сигурност има хора с простуда или грипна инфекция в началния етап и дифузни патогенни вируси при кашляне или кихане.

2. Препоръчително е да се обличате според времето, дори с по-дебела дреха, ако се налага, въпреки че е лято. Това увеличава топлоизолацията на тялото, а в случай на затопляне през деня, премахването на една или две дрехи ще предотврати прегряване.

3. Яжте много зеленчуци и плодове, особено оранжеви и червени, тъй като те са с високо съдържание на каротеноиди и антиоксиданти (например червен пипер, морков, домат, тиква, жълт пъпеш). Сини сливи, бяло зеле, кисело зеле, спанак, картофи и маруля също са добри.

Няколко ползи от Алое Вера, които ще ви спасят лятото

Алое вера се използва в медицината от хилядолетия, тъй като се смята, че има потенциални ползи за здравето на кожата и тялото. Известни...

4. Не забравяйте да спортувате редовно. Поддържането на добра физическа форма през лятото помага да се предотврати различни заболявания, тъй като укрепва имунната система.

5. Препоръчително е да се пие плодов или зеленчуков сок и не на последно място доматен сок, който ще попълни загубените макро- и микроелементи. Можете да се подложите и на масаж на тялото (частичен или цял).

6. Избягвайте хроничния стрес, който кара тялото ни да бъде тотално бомбардирано със следните хормони: на адреналин и надбъбречна кора. Последните, ако присъстват в големи количества, увреждат имунитета и по този начин увеличават податливостта към инфекции. Ето защо си струва да предприемате редовни действия за облекчаване на стреса и напрежението, например научете се да се дистанцирате от работата, да се отдадете на релаксация или любими спортни дейности.

7. Обърнете внимание какви лекарства приемате. Наличието на псевдоефедрин или кофеин в състава на някои таблетки може ефективно да затрудни заспиването вечер и по този начин да отслаби имунната система.

Хитът на предстоящото лято – джапанки с токчета

Луксозната парижка марка "Balenciaga" започва сътрудничество с популярната марка "Crooks" и създава джапанки с… токчета, както и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com