Любопитно

Как да се предпазим от молците?

2955

Мнозина все още си мислят: молците имат нещо общо със старите, прашни гардероби. За съжаление това изобщо не е така. Дори в чисти домакинства малките насекоми могат да гнездят и да струват на любителите на мериносовата вълна последния нерв. Защото молците са ненаситни малки животни от семейството на пеперудите, които обичат да се хранят с вълна или протеиновия кератин, съдържащ се във вълната. Мериносовата вълна е истински празник за малките виновници. Малките дупки в мериносовите дрехи са многократно причинени от молци. Но това не трябва да бъде така.

Дупките, причинени от молци, са нежелани и след като имате тези прекрасни създания в гардероба си, обикновено е трудно да се отървете от тях. За да предотвратите това да се случи на първо място, има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Малко карамфил и МОЛЦИТЕ незабавно ще напуснат шкафа

Профилактика срещу молци: измиване, проветряване, опаковане 

По принцип, ако искате да съхранявате своите вълнени ризи, пуловери и др. за по-дълъг период от време – например, ако искате да приберете тежките зимни стоки през лятото –  определено трябва да изперете дрехите си от вълна преди това. Защото телесните мазнини, пърхота и други подобни привличат молците още повече. Също така трябва редовно да проветрявате гардероба си и дрехите си. Така че можете ефективно да предотвратите молци.

Сашета с лавандула и др. – Избягвайте дупките от молец с помощта на малки трикове

Има и редица лекарства, които молците за дрехи изобщо не харесват, като например:

Масло от лавандула : Това натурално масло може да се използва профилактично. Просто сложете няколко капки масло от лавандула върху хартиена носна кърпа и го поставете в гардероба с дрехите ви.

Маслото от кедър, нийм и каменен бор също са идеални. Колкото по-висок е процентът на етеричните масла, толкова по-добре.

Тези натурални средства ще прогонят МОЛЦИТЕ завинаги

Сашета с лавандула : Сашета с лавандула също са се доказали и постигат подобен ефект. Просто го закачете в гардероба – възможно най-близо до вашите памучни и вълнени дрехи.

Каменният бор е друг вариант. Има антибактериално и биоцидно действие срещу досадните молци. Достатъчно е малко кубче от бор, прикрепено например към закачалка за дрехи.

Ако молците вече са били активни, за съжаление единственото нещо, което помага е найлонова торбичка, която, когато е затворена, предпазва памучните тениски от по-нататъшно заразяване с молци. Но в крайна сметка добрата новина: дупките от молец в мериносовата вълна могат лесно да бъдат запушени. С малко ръчни умения можете лесно да направите това с тънка копринена нишка от същия цвят.

Етикети:

Още от Любопитно

Зодиите, с които се живее най-лесно
Ако забелязвате някои от тези 13 признака, това алармира, че все още не сте готови за връзка...
Това са онези 10 приложения на гъбата за съдове, които много ще ви изненадат...
Тези зодии имат най-благия характер - Ти от тях ли си?
Това е най-скъпата ядка в света
Дневен любовен хороскоп за днес, 25 ЮНИ

Последни новини