Как да се справим с опасната плесен в дома си?

3368
Как да се справим с опасната плесен в дома си?
Снимка: iStock/Guliver

Основният проблем с появата на мухъл в жилищни апартаменти е не само нарушение на естетическите аспекти на интериора, но и сериозна опасност за здравето на домакинствата.

Благоприятните условия за развитието на спори на мухъл включват: висока влажност, около 70-75%, минимална дневна светлина и температура 25-30 о С.

Премахването на мухъл се извършва на 3 етапа: подготовка, почистване и предотвратяване.

Първият етап е подготовката. 

Този момент е един от най-важните, тъй като е важно да се предотврати разпространението на спорове в апартамента, както и да се осигури ваша собствена защита по време на почистването. За да направите това, опитайте се да изолирате замърсената зона колкото е възможно повече и не забравяйте да си подготвите очила, ръкавици, маска или респиратор за работа.

Също така е важно да премахнете всички прибори, предмети за лична хигиена, дрехи, играчки - тоест всички лични и домакински предмети  от третираното помещение. Няма да е излишно да премахнете или преместите настрана мебелите и предметите на декора. Тези мерки ще сведат до минимум контакта на патогенни спори и химикали с предмети, които по-късно ще бъдат използвани от членовете на семейството.

Вторият етап е почистване.

Въпреки факта, че мухълът не се прилепва добре към повърхността, силно се препоръчва да не се почиства механично. Първо, по този начин спорите ще започнат активно да се хвърлят във въздуха и да се утаяват върху повърхности, и второ, такова почистване ще премахне само видимите прояви на мухъл, без да елиминира огнищата вътре в повърхността. За да бъде премахването на мухъл възможно най-ефективно, е необходимо да се използват само висококачествени, специализирани продукти.

Когато почиствате повърхности, не се ограничавайте само с почистването на видимата област на лезията, не забравяйте да третирате най-близката зона, тъй като спорите на мухъл могат да бъдат в повърхностната структура до засегнатата област. Ако тези спори не бъдат отстранени, тогава ефектът от третирането няма да бъде дълготраен, тъй като след кратък период от време тези спори ще започнат да проявяват активност и видимите признаци на увреждане ще започнат да се появяват отново на повърхността.

Третият етап е превенцията.

В борбата с мухъл у дома, превенцията е най -важното. За това е важно да се извърши антисептична обработка на стени, подове и тавани, а в помещения с висока влажност също си струва да се направи хидроизолация, за да се предпазят конструкциите от влага. Освен това е важно да се следи общото състояние на апартамента или къщата, да се почистват своевременно възникващите огнища на мухъл, да се избърсват мокри помещения със суха кърпа и редовно да се проветрява апартамента, особено помещения с висока влажност.

Срокът на защита до голяма степен зависи от интензивността на употреба. В помещения, където има постоянна висока влажност, се препоръчва да се извършва превантивна обработка на всеки 3-5 години.

Превенцията е най-важната стъпка в борбата с мухъла, тъй като е много по-лесно да се предотврати появата му, отколкото да се предприемат мерки за премахването му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com