НА ЖИВОВойната в Украйна

Как да си направим биовъглен и за какво е полезен

2092

Mрез октомври месец 2022 г. Климатека заедно със споделената градинка в село Герман организира демонстрация на процеса на производство на „биовъглен“. "Биовъгленът" може да се използва за подобряване на почвените характеристики, като едновременно с това е и технология за борба с климатичните промени. Как се произвежда разказва Радина Калдамукова*, автор в Климатека.

Какво е биовъглен и как се произвежда?

Биовъгленът или biochar (англ.) като добавка в почвата може да подобри характеристиките ѝ, допринасяйки за задържането на вода и хранителни вещества, които да са на разположение на растенията, когато са им най-необходими. Същевременно, този порест материал способства и за дългосрочното и стабилно съхранение на въглерод в земята. Биовъгленът се получава при термичното изгаряне на биомаса като дървесина, листа, оборска тор, стърготини, компост и/или други органични отпадъци и материали при 500 – 800˚C. За целта се използва затворен метален контейнер или предварително изкопана конусовидна дупка в земята, чиято форма е предпоставка за (почти) безкислородното горене, което благоприятства овъглеването на биомасата и превръщането ѝ в желания продукт – биовъглен.

Кратка история на биовъглена

Антропогенното производство на черни плодородни почви или така наречените “Тера Прета до Индио” води началото си от района на амазонските джунгли преди 3000 до 5000 години. Тези почви съдържат дълбок хумусен хоризонт, нетипичен за преобладаващите червени тропически почви там. В древни времена, местното население е приготвяло храна на огън и е заравяло въглените от огнището, заедно с други органични отпадъци като кости от риба и т.н., в ямите, които са се използвали за хигиенни нужди. Свойствата на въглена да задържа различни вещества по повърхността е служило за своеобразен дезинфектант и е спомагало за спирането на зарази по онова време. Така в продължение на стотици и дори хиляди години са се формирали уникалните за тези географски ширини почви, които служат за вдъхновение за производството на биовъглен.

Какви са приложенията на биовъглена?

Днес въгленът има много приложения – използва се в строителството като добър изолационен материал; като метод за възстановяване на замърсени почви в бивши мини, военни бази, депа; в козметиката; в животновъдството като добавка във фуража или сеното за спиране на миризми и подобряване метаболизма на добитъка; в медицината; за производство на биогаз; като пречиствател на питейни или отпадъчни води; срещу електромагнитна радиация; във функционалното облекло в текстилната индустрия; за производство на пелети; в металургията и електрониката и др.

Биовъгленът е продукт, преоткрит в съвременното селско стопанство и градинарство и може да бъде произведен както индустриално, така и в собствената градинка.

Използването му е една от обещаващите стратегии за опазване и подобряване на почвата и в борбата с климатичните промени.

Работилница за производство на биовъглен

По време на работилницата, организирана от Климатека, съвместно със Споделена градинка – с. Герман, София, произведохме биовъглен от сухи клони и съчки от широколистна дървесина, събрани в градината.

Подготовка и нареждане на материала за горене в конусовидната дупка. Снимка: личен архив

В предварително изкопана конусовидна земна пещ, тип дупка в земята поставихме материала за горене, като го наредихме под формата на пирамида и запалихме отгоре надолу. Така постигнахме ефекта на безкислородно горене (пиролиза) в нашата пещ.

Запалване на биомасата отгоре надолу. Снимка: личен архив

Постепенно и контролирано изгаряне на биомаса в земна пещ без/с малко количество кислород. Снимка: личен архив

Следихме огъня внимателно и слагахме допълнителен материал отгоре, като внимавахме да не се получи просто пепел или прекалено много пушек. Пепелта също може да се използва като добавка в градината, но тя няма същата пореста структура, с която се отличава биовъгленът.

След около 2 часа изгасихме огъня обилно с вода, като изчакахме въглените да изстинат окончателно.

Гасене на биовъглена с вода. Снимка: личен архив

Извадихме ги с помощта на лопата и ги разстелихме върху пластове картон, за да изсъхнат. С лопата натрошихме въглените възможно най-на ситно, прилагайки тежест.

Разстилане на готовия биовъглен върху картони, за да изсъхне. Смесване с компост. Снимка: личен архив

След около 24 часа въгленът може да се счита за готов/изсъхнал и да се смеси с компост или ферментационна смес за активиране с хранителни вещества. По този начин се получава висококачествена почвена добавка, която може да се използва за наторяване в градината или като заместител на торф за разсади или саксии.

Подробно ръководство стъпка по стъпка може да намерите тук: Ръководство за биовъглен

Работилницата за производство на биовъглен е нагледен пример за това как теоретична статия, която разработихме по темата, се превърна в практически-насочена дейност. С помощта на биовъглена може да се постигне трайно улавяне и задържане на въглеродни и други емисии на парникови газове в почвата, като едновременно с това се подобри плодородието в собствената градина.

*Радина Калдамукова е автор в Климатека. Тя е магистър по геоекология от университета в град Тюбинген, Германия. Участник в програмата за експерти в областта на климатичните промени “Pioneers into practice”, организирана от най-голямото публично-частно партньорство в Европа в сферата на климата – Climate-KIC. Има интереси в областта на агроекологията и иновациите в земеделието, аквапониката, устойчивото използване на природните ресурси, почвознанието, палеоклиматологията и запазването на видовото разнообразие. Ентусиаст-градинар и привърженик на биоземеделието.

Защо съхне част от декоративната растителност в градските паркове?

Преживяхме най-топлия октомври - с какво това е опасно?

Октомври 2022 г. счупи множество „горещи“ рекорди в различни части на света. Европа преживя най-топлия октомври, като средн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Климат

Жълт код за виелици и обилни снеговалежи...
Как козметичната индустрия влияе...
Как наводненията се превръщат...
Равносметка за 2022 г: Рекордни...
Защо растенията имат нужда от...
Последните 8 години са били най-топлите...
218,4 квадратни километра гора...
ООН бори дезинформацията за климата...
Половината от световните ледници...
Гутериш: Ограничаването на глобалното...
ООН: Яденето на повече плодове...
България е на трето място по защитени...

Последни новини