Как да си върнем парите за покупка, рециклирайки боклук? (ВИДЕО)

2806

Как да направите така, че като рециклирате вашия боклук да получавате някаква възвръщаемост от цената на закупения продукт? Има ли такава опция?

Да, напълно възможно е пластмасовите и стъклени продукти, които се събират от всяко едно домакинство, изхвърлени разделно, да донесат част от малка част от цената на закупения продукт. Така колкото повече събрани и правилно изхвълрени отпадъци имате, толкова по-голяма ще бъде финансовата възвращаемост. Тази система за монетизация на продуктите се осъществява благодарение на Reloop Platform.

Reloop Platform е НПО с нестопанска цел, която има идеята и визията за свят без замърсяване, за да могат ресурсите да стигат отново до хората. Така бизнесът и природата да са в синхрон и да се развиват с повече мисъл за бъдещето. За да се постигне тази цел от НПО-то работи с правителствата, индустрията и обществото, за да ускорят глобалния преход към кръгова икономика за всички ресурси.

За пример, в Рига Reloop Platform възприема депозитните системи за опаковки от напитки като част от устойчивото управление на отпадъците. Модел на кръговата икономика за отпадъчни ресурси, който включва представяне на пунктовете за събиране на опаковки, заедно с преброителни и логистични центрове. Така може да бъдат проследявани отпадъците от момента, в който бъдат пуснати на пазара до съоръженията за рециклиране.

Пионер е в тази кръгова икономика, щадяща околната среда е Швеция като започва работа през 1984 г. През 1989 г. депозитна система е заработила и в Исландия. В последните две години в периода от 2020-2022г., депозитни системи започват да функционират в Латвия, Словакия, Румъния, Беларус, Португалия, Малта. Очаква се въвеждането на такива през 2023 г. в Турция, Англия и други страни.

За да функционира напълно депозитна система за опаковки от напитки, трябва да има споразумение между производители, търговци и рециклиращата индустрия какви точно опаковки да се събират, как да се маркират, така че системата да ги разпознава на по-късен етап, както и как да се етикетират. Това важи както за произведените в страната опаковки, така и за вносните.

При самата депозитната система търговците заплащат депозитна такса за опаковките на производителите, а потребителите – на търговците. Потребителите си възстановяват депозитната такса при връщане на опаковките (в Рига 10 цента), а магазините си я получават от оператора на депозитната система. Потребителите след това могат да изберат дали да си вземат парите или да ги ползват за следващи покупки.

Проучванията в Рига сочат, че от началото на работата на системата до момента са събрани над 121 млн. опаковки. От тях 46% са пластмасовите бутилки, 26% - кенчета, 22% стъклени бутилки за повторна употреба и 6% - стъклени за еднократна употреба. Или над 4000 тона опаковки са заминали за рециклиране. Общите данни показват, че 48% от пуснатите на пазара количества опаковки, участващи в системата са събрани обратно, а целта е до края на годината да се достигне до 70%. Плановете за следващата година пък са да се разшири спектърът от опаковки, участващи в системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com