НА ЖИВОВойната в Украйна

Как да спестим електроенергия? Изгодно ли е да сложим фотоволтаична система? (ВИДЕО)

33089

Какво се случва когато електроенергията поскъпне? Какво могат да направят потребителите? Фотоволтаичните системи ли са отговорът? Какво всъщност знаем за тях? Колко струват? Каква е продължителността на живота им? Какво ще ни спестят? В "Студио Актуално" поканихме инж. Диян Иванов - енергиен експерт.

Държим да уточним в началото на разговора ни, че инж. Иванов не е комерсиално обвързан с търговски марки или с продажбите на подобни системи.

Скъпи ли са фотоволтаичните системи?

Има по-достъпни и по-скъпи. За всякакви бюджети има решения. Това е решение, което със сигурност ще ни помага в сметките за ток. Дори да не намалеят със 70%, ще намалеят поне с 40-50%.

Кога се изплаща една подобна система? Колко дълъг живот има?

Като цяло повечето фотоволтаици имат живот в рамките на около 20 години, като амортизацията зависи от експлоатацията, от метеорологичните условия и т.н... Във всеки случай има достатъчно дълъг живот, за да се изплатят. В повечето случаи това се случва след 7-8 години най-често. По мои наблюдения банките са отворени за подобен тип кредитиране, дори подкрепят потребители, които искат да се обърнат към зелена енергия и да си инсталират подобни мощности по покривите.

Мога ли да си сложа на терасата фотоволтаик?

Много хора искат да си сложат на тераста, но тенденцията е да се слагат на покрива на сградата, ако има съгласие от живущите. Има добри примери в тази посока, дори и в София. Дори и 51-во училище си сложиха фотоволтаици, което е прекрасен пример и за децата. Имат и система, която им показва потреблението, производството.

Ако имаме само северно изложение, има ли фотоволтаици, които и на сянка могат да произвеждат електричество?

Има, това са най-разпространените панели и нас и не само. Това са поликристалните фотоволтаици. Те произвеждат дори и на сянка, да КПД-то на сянка е много по-ниско. За разлика от тях монокристалните нямат тази възможност. При сенчест склон, облачно време, сянка от дърво - там се изключва цяла секция фотофолтаици. Да, ако ги грее слънце са с по висок КПД, с по- голяма температурна устойчивост, а това през горещите месеци е от значение. В повечето случаи потребителите и инвеститорите залагат на поликристалните.

Какви са административните препядствия?

Какви са конкретните съпки, ако обмисляте фотоволтаик и какви експерти могат да ви помогнат?

Кога можем да печелим от фотоволтаична инсталация? Вижте цялото интервю с инж. Диян Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интервю

Най-популярните митове за ваксините:...
Дебат само с един: Хартиената...
Ще получим ли патент за откритие,...
Ваня Григорова: Има фирма, която...
Отговорите: С Явор Куюмджиев,...
"Газпром" е надежден партньор...
Не бива Вежди Рашидов да е основен...
Русия е като разсъхнала се бъчва,...
Президентско вето няма да спре...
Александър Петров: Медицината...
Сблъсък в Студио Actualno: "За"...
Стоил Цицелков: ЦИК трябва да...

Последни новини