Как лесно да почистите матрака в домашни условия?

2949
Как лесно да почистите матрака в домашни условия?
Снимка: iStock/Guliver

С течение на времето натрупването на мъртва кожа и телесна пот върху матрака може да създаде идеалната среда за развитие на мухъл и прахови акари. Праховите акари могат да бъдат отключващ фактор за хората с алергии и астма, като предизвикват общи симптоми, включително сърбеж по кожата и кихане. Ето защо е изключително важно матракът да се почиства редовно, за да се предотврати появата им. Лесно е да се перат редовно спалното бельо и калъфките за възглавници, но мнозина забравят важността на редовното дълбоко почистване на матрака. Дори и матракът да не изглежда мръсен, под него могат да се крият прахови акари, които търсят мъртви кожни клетки.

Как да почистите матрака ПЕРФЕКТНО?

Симптомите, които показват тяхното присъствие, включват кихане, кожни обриви и зачервени очи,всичко това показва, че сте алергични към вредителите. Ако забележите тези признаци, експертипрепоръчва матракът да се почисти незабавно, като се изсмуче с прахосмукачка и се поръси със сода за хляб. Хората обаче трябва да помислят и за неоткритата плесен. Тя може да доведе до затруднения в дишането, както и до животозастрашаващи последици, ако не се лекува. Ето защо насърчаваме всички собственици на жилища да започнат да почистват матраците си в дълбочина.

1. Топла вода

За да почистите матрака, нежно нанесете върху него смес от сапун и топла вода, и оставете да престои около четири часа, преди да го почистите с четка. Експерти съветват да не изливате цялата вода директно върху матрака, тъй като това може да влоши проблема с мухъла, ако има такъв.

С тази смес жълтите петна по матрака ще изчезнат само за 15 минути

2. Редовна прахосмукачка

Макар че е необходимо дълбоко почистване на всеки няколко месеца, идеално е матракът да се почиства с прахосмукачка веднъж седмично или веднъж на две седмици, за да се отървете от праха по матрака.

3. Спирт за отстраняване на мухъл

Експертът по спални каза: "В този случай е необходимо да се вземат мерки, за да се избегне замърсяването на въздуха: "Изопропилът или спреят против мухъл помага за отстраняването на мухъла, а ако е в тежко състояние, повикайте професионалисти, които да се заемат с почистването. Но ако проблемът стане сериозен, това може да означава, че трябва да смените изцяло матрака.

Размерът на матраците

4. Инвестирайте в антиалергичен протектор за матрак

Протекторът за матрак може да помогне да се предотврати задълбочаването на мъртвите кожни клетки и събирането им върху матрака, като по този начин се намалява рискът от появата на прахови акари и на различни здравословни проблеми от праха.

5. Придържайте се към тримесечния цикъл

Обикновено матракът трябва да се почиства основно на всеки шест месеца, но намаляването на този период до три месеца е най-ефективният начин да се спре появата на акари и мухъл. Освен почистването на матрака, важно е редовно да перете спалното бельо, за да се отървете от микробите, бактериите, пърхота и мръсотията на домашните любимци. Важно е също така да се уверите, че те са напълно изсъхнали, преди да ги поставите отново на съхранение или обратно на леглото. Ако не го направите, това може да доведе до неприятни миризми и натрупване на бактерии, включително потенциален мухъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com