Как най-добре да използваме дребните стотинки?

16065
Как най-добре да използваме дребните стотинки?
Снимка: iStock

Каквото и да плащаме, в джоба ни постоянно остават някакви дребни монети. Независимо дали са от 1, 2, 5 или 10 стотинки, тези монети са досадни, тежат и пълнят ненужно портфейла ни, а с тях не можем да си купим почти нищо.

Българинът не е чак толкова богат, но хората у нас се отнасят с пренебрежение към дребните монети. Често оставяме рестото в магазина, ако е в жълти стотинки. Рядко бихме се навели да вземем намерена на улицата монета, особено ако е жълта.

Но дали всъщност дребните стотинки са толкова ненужни, колкото досадни? Ето няколко начина, по които можем да ги употребим за нещо полезно:

Да си помогнем с битова сметка или вноска по кредит

Ако няколко месеца отделяме дребните монети в торбичка, кутия или буркан, събраното ще е достатъчно, за да платим някоя битова сметка, да напълним хладилника или да покрием някоя вноска по кредит.

За непредвидени ситуации

Събраната сума може да ни послужи и като авариен фонд за непредвидени разходи, който да ни спаси в труден момент.

Полезно е да носим дребни стотинки у себе си или в колата, ако внезапно ни потрябва малка сума, за да си купим кафе или друго от вендинг машина, да си платим паркинга, да си купим билет в градския транспорт, или да платим на дребен търговец, който не може да ни върне ресто и т.н.

Да превърнем дребните монети в пари

Жълтите монети също са пари, макар и дребни. Когато се съберат, стотинките правят левчета, а левчетата – по-сериозни суми.

Можем и да ги обменим в банката, като превърнем дребните стотинки в по-едри пари. В някои банки може да ни таксуват минимално, ако отидем с насипни монети. В други имат електронна везна, която бързо отчита колко монети по 1, 2, 5 или 10 стотинки са поставени върху нея. Ако стотинките са сортирани и разделени на отделни места, обикновено не ни таксуват за обмяната.

Голяма търговска верига у нас предлага машини за безплатно уедряване на монети, а с получения ваучер може да пазарувате в магазините ѝ.

Да помогнем на нуждаещ се

Няколко монети може да са ни от полза и когато решим да направим добро, давайки пари на нуждаещ се на улицата или пред някой магазин.

Ако разполагаме с половин шепа дребни монети в джоба, няма да се чувстваме неудобно или виновни, че отказваме и няма да се налага да изкарваме портфейла си в такава "компания".

Има и благотворителни кампании, които събират жълтите стотинки и ги даряват на болници у нас под формата на оборудване и консумативи.

Да си купим желана вещ, да платим лятната почивка

Полезно е да осъзнаваме, че щом се натрупат, дребните монети правят едри суми. Придържайки се към този принцип, неусетно ще съберем сума, с която можем да си купим желана вещ, за която иначе трудно бихме отделили пари.

Събраното може да ни е от полза и за изпълнението на бъдещи цели. Имах приятел, който всяка вечер отделяше останалите у него монети в едно пластмасово шише. За няколко месеца в шишето се събраха няколкостотин лева, с които плати лятната си почивка.

Да научим малките деца да ценят парите

Стотинките са любима играчка на малките деца, защото "звънкат" и ги забавляват. Но те са и добро средство да покажем на децата стойността на парите.

Не е толкова важно дали им подаряваме стотинките, за да ги пускат касичката си, или им плащаме с тях, за да ни помогнат в стандартните домашни задължения.

Доказано е, че децата се учат най-добре чрез игрите. Затова можем да им предложим да почистим дома заедно, а всички монетки, които намерят под хладилника, зад дивана или на други необичайни места – да останат за тях.

Така постепенно ги научаваме, че всяка паричка е важна – много на брой малки парички могат да направят голяма сума. След известно време може да седнем с тях и да ги преброим заедно. А в зависимост от възрастта, така може да упражним и математиката.

Дребните стотинки могат да са ни много полезни и от ненужно бреме да се превърнат в ценен помощник. Изводът е логичен и прост: не зарязвайте дребните стотинки, използвайте ги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика