Как работят черните дупки?

1217
Как работят черните дупки?
Снимка: jmexclusives / Pixabay

Научната фантастика често използва концепцията за черните дупки като сюжетно средство, представяйки ги като портали към други вселени или като средство за пътуване във времето. Но какво се случва, когато извадим фантастиката от нея? Какво наистина се случва в тези ужасяващи далечни обекти?

Какво има в черната дупка: имат ли отговор физиците?

Накратко, черните дупки са масивни гравитационни ями, които огъват времевото пространствозаради невероятно плътните си центрове или сингулярности. Когато една звезда умира, тя бързо се срутва навътре. Докато се срутва, звездата избухва в свръхнова – така се нарича катастрофалното изхвърляне на външната ѝ материя. Умиращата звезда продължава да се срива, докато се превърне в сингулярност - нещо, което се състои от нулев обем и безкрайна плътност. Именно това на пръв поглед невъзможно противоречие води до образуването на черна дупка.

Най-голямата черна дупка във Вселената, която изчезва безследно

Екстремната плътност на новата сингулярност привлича всичко към себе си, включително времевото пространство. Времевото пространството в най-основен смисъл е обединението на пространството и времето като един четириизмерен континуум. И така, какво се случва, ако го огънете? Е, ако преживеете черна дупка отблизо, времето определено ще се движи по много по-различен начин от този тук, на Земята. Ако си представите времевото пространство като окачена плоскост, тогава създаването на сингулярност би било като да поставите тежест в центъра. Тежестта би огънала плоскостта надолу драстично, което би удължило всяко взаимодействие с плоскостта към тежестта. Същото се случва и с черните дупки, макар че изкривяването би било малко по-сериозно от това, което може би си представяте.

Ако попаднете в черна дупка, ще застинете в пространството и времето завинаги

На ръба на черната дупка, или на хоризонта на събитията, времето започва да се забавя астрономически. Колкото по-навътре в черната дупка навлизате, толкова по-изкривено става времето. Някои теории дори предполагат, че ако успеете да оцелеете при първоначалното навлизане в черна дупка, вътрешността ѝ би създала образи на бъдещето и миналото едновременно - идея, която съответства на теорията за множествената вселена. Въпреки че това е интересна концепция и несъмнено е в основата на много любими фантастични филми, поради недостъпността на черните дупки не е известен начин за нейното тестване.

Всяка черна дупка е различна вселена: може би ние живеем в една от тях

Черните дупки са трудни за откриване, но ако не само откриете такава, но и влезете в нея, ще откриете, че тя е фатална. Интензивната гравитационна сила от сингулярността тегли с различна скорост в зависимост от местоположението спрямо центъра, което може да предизвика ефект на "спагетиране" върху всеки обект, който има нещастието да попадне вътре. Точно както подсказва думата, спагетирането удължава въпросния обект, така че той прилича на спагети. Може би никога няма да успеем да докажем какво точно се случва вътре в черните дупки, въпреки че много учени правят връзка между сингулярностите и теорията за Големия взрив, според която нашата Вселена е експлодирала от нещо, което може да е било сингулярност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com