Как само с 1 грейпфрут може да пречистите черния си дроб?

17084
Как само с 1 грейпфрут може да пречистите черния си дроб?
Снимка: iStock/Guliver

В плодовете на грейпфрута се съдържат антиоксиданти, защитаващи по естествен и натурален начин черния дроб. Двата главни сред тях са нарингенин и нарингин. Различни проучвания са констатирали категорично, че спомагат за предпазване на черния дроб.

Ето обясненията на д-р Карла Енрикеш. 

Проучванията също сочат, че въпросните антиоксиданти ограничават чернодробната фиброза - увреждащо състояние, предизвиквано от прекаленото натрупване на съединителна чернодробна тъкан. Обикновено това е резултат от хронични възпаления.

Досега на този етап последиците от консумацията на грейпфрут или на самия сок от грейпфрут, а не на неговите компоненти, не са подробно изучени. При това почти всички изследвания, които разглеждат антиоксидантите в грейпфрута, са правени върху животни. Ала въпреки това, настоящите получени доказателства показват, че грейпфрутът е добро средство да поддържате в добро състояние своя черен дроб, като го пази от увреждания и възпаления.

Според някои мнения сместа от зехтин и грейпфрут допринася сериозни изгоди за здравето в съчетание с умереност и като се спазват също други здравословни навици на живот.

Не само сокът от грейпфрут на гладно е полезен, но и ще ви помогне при проблем с...

Сместа от зехтин и грейпфрут, въпреки необичайния вкус, може да бъде приятна. Особено, ако имаме предпочитания към цитрусовите плодове. Също както сместа от зехтин и лимон, се смята за установено, че тя допринася за укрепване на здравето, тъй като би спомогнала за допълване на диетата и приемане на здравословни мазнини, по-специално омега-3.

В народната медицина считат, че сместа от зехтин и грейпфрут активизира прочистването както на жлъчния мехур, така и на черния дроб. Затова някои хора я консумират ежедневно, като профилактично средство. Макар да се допуска, че са повече полезни като превантивен метод, отколкото като допълнително лечение, зехтинът и грейпфрутът обикновено се използват и за двете цели. Те могат да осигурят сериозен принос към здравето ни и е крайно полезно да ги консумирате с цел здравословен начин на живот, за да се избягнат увреждания на черния дроб и други здравословни проблеми.

Специалистите от Испанската фондация по хранене (FEN) са открили следните предимства в тези два продукта.

В плодовете на грейпфрута се съдържат бета-каротин, витамин С, органични киселини и ликопен. Витамин С (аскорбинова киселина) пък действа като антиоксидант в организма и подсилва защитата на клетките от свободните радикали. Той подобрява още и усвояването на желязото, като и допринася за правилните функции на имунната ни система.

Какво се случва с тялото ви, ако ядете грейпфрут всеки ден

Зехтинът е източник както на мастни мононенаситени киселини, така и на ненаситени мастни киселини, също и на витамин Е. Този витамин действа резултативно и като антиоксидант, улеснява разширяването на кръвоносните съдове и пречи за формирането на кръвни съсиреци. При това клетките ползват витамин Е, за да си взаимодействат една с друга и да изпълняват множество важни функции.

Поради съдържанието на антиоксиданти и двата продукта се препоръчват за поддържане на здравето и подпомагат почистването както на жлъчния мехур, така и на черния дроб.

За да приготвите един популярен народен лек, са ви нужни пресен грейпфрут и качествен, за предпочитане, зехтин.

Прочистваща смес от зехтин и грейпфрут

Съставки: 1 червен грейпфрут, 1 малка скилидка чесън, четвърт малък лимон, 1 или 2 с. л. зехтин тип „екстра върджин“ (между 25 и 50 мл).

Разрязвате грейпфрута наполовина, изваждате пулпата и я слагате в купа. Обелвате и размачквате чесъна. Нарязвате лимона и го слагате в блендер заедно с пулпата от грейпфрут, зехтина и счукания чесън. Разбивате сместа на бавна скорост до образуването на кремообразна смес. Оставяте я настрана за един час.

След това може да изпиете супена лъжица от получената смес, разредена във вода.

Внимание! Статията предлага само информация за обща култура, а не медицински препоръки. Винаги се обръщайте към специалист-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com