НА ЖИВОВойната в Украйна

Как се губят 50 милиарда долара за 7 дни? Една от най-големите афери в наши дни

3406

Става дума за наистина безподобна финансова афера. Малката финансова фирма "Hindenburg Research" от Ню Йорк обвинява индийския промишлен бос Гаутам Адани в "най-голямата измама в историята на икономиката". Обвиненията гласят, че в продължение на десетилетия Адани е извършвал с концерна си "безсрамни манипулации с акции" и финансови измами. Те били прикривана с помощта на фирми пощенски кутии на Бахамските острови, чрез хора от семейството на водещи позиции в концерна и с фалшифицирани баланси. Така били прикривани дълговете, за да може курсът на акциите да скочи с 85 процента.

След оповестяването миналата седмица на проучванията на "Нindenburg Research" концернът на Адани е изгубил вече над 100 милиарда долара от пазарната си стойност. Пострадало е и личното състояние на Адани - само за седмица то е намаляло с 50 милиарда долара. Милиардерът, който бе третият най-богат човек в света през 2022 година, междувременно изпадна до 15-ата позиция в класацията на списание "Форбс".

Пътят на финансиста от Кънектикът

В основата на всичко това стои 38-годишният Нейтън Андерсън от Кънектикът, доскоро напълно непознат във финансовите среди. Той е следвал международна икономика, а след това е работил като санитар в Израел, пише агенция "Ройтерс". След като се завръща в САЩ Андерсън полага основите на днешната си детективска дейност.

Андерсън работил първо във фирма, специализирана в сферата на финансовите данни, след това се занимавал с хедж фондове и разработването на инвестиционни стратегии за заможни семейства. През 2017 година основал инвестиционната фирма "Hindenburg Research".

Негов тогавашен идол е финансовият мениджър Хари Маркополос, смятан са един от най-успешните американски следователи в сферата на финансовите измами.

Впечатляващи успехи

След това Андерсън погва финансови измамници - при това доста успешно. По време на пандемията той разкрива, че множество стартъпи, излезли на борсата и постигнали бързи успехи, не само нямат никакви печалби, но и са разработили спорни бизнесмодели.

Междувременно в "Hindenburg Research" работят десетима служители, сред които бивши журналисти и финансови анализатори. През изминалите години те са публикували десетки разследвания за фирми, като занимаващата се с биткойни "Riot Blockchain" или за производителя на злато "Pershing Gold". Най-малко в 16 от случаите се намесват властите, проведено е разследване и са постановени присъди.

Най-голямото постижение на "Hindenburg Research" до момента са разкритията, свързани с "Nikola Motors" - фирма производителка на камиони, ползващи за гориво водород. През септември 2020 година "Hindenburg Research" публикува доклад, който уличава основателя и тогавашен председател на "Nikola Motors" Тревър Милтън в разпространяването на неистини с цел привличане на инвеститори. Десет месеца по-късно Милтън е признат за виновен по четири обвинения за измами с ценни книжа, а акциите на фирмата се сриват с 94 процента.

Според Андерсън името на фирмата не е избрано случайно. То напомня за германския дирижабъл, експлодирал през 1937 година в Ню Джърси. Тогава загиват 37 пасажери. "Възприемаме "Хинденбург" като нарицателно за предизвикана от човека катастрофа, която определено е можела да бъде избегната", пише на сайта на фирмата.

Случаят "Адани"

Андерсън обвинява сега в измама и концерна на Гаутам Адани. Обвиненията са толкова тежки, че предизвикаха невиждан спад на акциите. Андерсън пък трябва да е доволен - защото неговата фирма печели именно от залози за спадащи курсове. Колкото повече пада борсовата стойност на дадена фирма, толкова по-големи са печалбите на "Hindenburg Research".

От финансовата фирма изтъкват, че тяхната работа изпълнява важна надзорна роля. "В света на бизнеса е пълно с измамници, а вложителите почти не са защитени", посочват от компанията.

След публикациите на "Hindenburg Research" само три от атакуваните фирми са успели да се възстановят, но месеци по-късно. 12 други и до днес се борят с тежки загуби.

За Адани засега е рано да се каже дали ще стъпи отново на крака след сегашния скандал. От "Hindenburg Research" заявяват, че биха приветствали разглеждането на случая в съда. Междувременно от концерна на Адани отмениха планирана продажба на акции за 2,5 милиарда долара.

 

Източник: Дойче веле

Как измамиха бизнесмен от София с над 1 млн. лв.

Бизнесмен от София е бил измамен с над 1 млн. лв. Сумата е превеждана по банкови сметки в продължение на близо четири месеца с обещание...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Две жертви на торнадото в Арканзас...
САЩ предоставят на Украйна още...
ООН: Ядрената заплаха е най-висока...
Съдът позволи обвинителният...
МВФ одобри заем за Украйна на стойност...
Майк Пенс: Обвинението срещу...
На Доналд Тръмп са повдигнати...
Синовете на Тръмп за обвинението:...
Адвокатът на порнозвездата,...
Критици на Тръмп: Обвинението...
Кевин Маккарти за обвинението...
Тръмп за обвинението: Това е политическо...

Последни новини