Как се отглежда петуния и какво лекува?

11844
Как се отглежда петуния и какво лекува?
Снимка: iStock/ Guliver

Малко дами не биха харесали това цвете. Може да бъде видяно навсякъде, където можете да го засадите: пред блока, на первази, балкони, в градини. Това е едногодишно тревисто растение от рода на картофите. Името му произхожда от Бразилия и означава „тютюн“, защото много си прилича. Растението цъфти през май-юни и се размножава със семена през февруари-март. Не е трудно да се грижите за него, така че се препоръчва и за начинаещи градинари.

Садене:

Започнете да отглеждате растението на закрито още през януари, като засеете в почва, обогатена на торф семената му. Почвата е добре да бъде обогатена с хранителни вещества. Засяват се семената му, като не е необходимо да се заравят. Каскадните сортове се създават от резници. Дори разсадът се нуждае от умерен вид поливане, хранителна  почва и достатъчно слънце. За да украсите балкона си с петуния през лятото, растението се  отглежда най-добре в самополивни кутии. Така няма опасност от преполиване и се развива добра коренова система. Докато растат, петуниите могат да използват постоянно двойно дъно на водата, така че ще се рехидратират, ако е необходимо.

Как става засаждането на цветя в градината?

Торене:

За да се насладите на петуниите, трябва редовно да ги торите. Това се случва седмица след като ги засадите на ново място. Торете с богато на калий съединение на всеки 7-10 дни до август. Ако обаче торът, който използвате, е гнил или без азот, това ще намали цъфтежа.

Поливане:

Поливайте дъното на саксията с лейка за вода. Температурата на водата трябва да бъде 20-22 градуса. Покълнете за 7-10 дни, режете разсад 1-2 пъти и прехвърляйте саксиите 7-8 пъти.

Саксийни цветя, които са лесни за отглеждане

Кога и къде цъфтят?

Петуниите обичат слънцето, така че ако искате красиво, здраво растение, поставете го на слънчево място. Петунията цъфти в красиви цветове от май до късна есен. На пазара можете да намерите различни сортове и кръстоски между няколко сорта.

Съвети за градинаря:

Петуниите обичат светлината. Не е капризно цвете, но ако е в саксия, редовно му давайте компост. Те не обичат вятъра, така че изберете защитено място, което е защитено от силен дъжд. В противен случай листата ще изгорят. Най-често се подхранва с калиеви торове. Пръскайте редовно за борба с листните въшки. Почиствайте редовно увехналите цветя и пожълтелите листа. Ако цветята изсъхват или листата пожълтяват, това е кореново гниене, така че се въздържайте от поливане.

Какви заболявания лекува?

Според народни лечители в Коста Рика, листата на петунията се използват за лечение на безсъние. Представлява чай от накиснати листа, но вместо с вряща вода, се залива с топла вода. Оставете непокрито за 25 минути. След това прецедете, подсладете с кленов сироп и добавете ванилия на вкус. Добре е чаят да се пие бавно и на малки глътки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Размножаване на орхидея от листо - с този трик става лесно!

Трябва ли да се режат листата на лалетата след цъфтежа

Няколко капки от това и в градината ви няма да остане нито една мравка

Торене на ягодите с йод - ето как се прави

Това е най-доброто време за засаждане на тревните площи за по-зелена морава

Засаждане на тиква до мрежата: Тънкости и препоръки

Как се прави захващане на роза от клонче?

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com