Как спагетите да не се слепват- правилата на италианските готвачи

7512

Пастата и децата стават все по по-популярна храна по света. Те са вкусни, приготвят се бързо и лесно, поне на пръв поглед. Въпреки старанието, често резултатът е разочароващ - разварени, твърди или слепени спагети. Ако искате да впечатлите близките си с истински “италиански” спагети, трябва да се учите от първоизточника. Ето 10 правила, които дават отговор на най-честите въпроси относно приготвянето на спагети.

1. Добавя ли се олио към водата?

Никога не добавяйте олио към водата: мазнината ще покрие пастата, когато се отцежда, по този начин пастата ще се “изплъзне” от соса. Олио се използва в две ситуации: когато не знаете как се приготвят спагети и хубав сос и когато самата паста е с лошо качество (което винаги трябва да се избягва!)

Как да направим вкусни спагети с кюфтенца и доматен сос?

2. Кога се добавя сол във водата?

Сол се добавя в момента, когато водата започне да завира. Ако сложите солта преди това, тя ще изгуби ефекта си и спагетите ще останат напълно безсолни. Ако сложите солта по-късно, солта няма да има време да се абсорбира и спагетите отново ще останат безсолни. Точната доза е 7 г сол на 100 г паста.

3. Трябва ли спагетите да се измият, когато са готови?

Много хора поставят спагетите под студена вода, след като са готови, но, разбира се, италианците никога не го правят. Поставянето на пастата под вода води до отстраняване на нишестето, спагетите стават безсолни и със странна текстура. Не го правете!

4. Колко време се варят спагетите?

От най-голямо значение е да спазвате указанията на пакета паста. Но трябва и да я опитвате, за да не останат спагетите сурови или преварени. Опитайте ги две минути преди да са готови според указанията. Прясната паста се приготвя по-бързо в сравнение със сухата.
Запомнете: оставата спагетите “ал денте”, т.е. леко твърди.

Тайната на най-вкусните спагети „Болонезе”

5. Колко вода ви трябва?

Основното правило е 1 литър вода на 100 г спагети. Ако използвате много вода, пастата няма да се свари равномерно. Ако използвате малко вода, пастата няма да има време и пространство да остане хидратирана.

6. Как отцеждате спагетите?

Ако искате спагетите да бъдат отцедени качествено, използвайте гевгир. Спагетите трябва да се отцедят само с едно движение и веднага да се поставят в голяма купа. Трябва да отцедите пастата, а не да я изсушите. В противен случай спагетите ще станат слепени и с не много приятен вкус.

7. Кога се добавя сос към пастата?

Когато спагетите са готови и отцедени, ги добавете към соса. Дръжте соса топъл в тигана и прибавете пастата, когато е готова. Никога не прибавяйте соса към пастата, защото ще изгуби вкуса си. Сосът трябва да покрие постата, не да потъне в нея.

10 тайни на перфектния сос за спагети

8. Трябва ли да начупите дългите спагети, за да се сварят по-добре?

Никога. Неслучайно пастата е с определена форма. Ако я развалите, ще нарушите хилядолетната й история. Пастата се готви самостоятелно, не нарушавайте това правило! Ако не ви достига място за пастата, трябва да използвате касерола или доста голям тиган с високи стени, тъй като пастата трябва да има пространство, за да се сготви добре.

9. Какво правите с водата от спагетите?

Едно от правилата на приготвянето на спагетите за италианците е да съхранявате малко от водата. Всъщност нишестената вода е от голямо значение за сгъстяването на соса. Може и да не ви трябва, но точно преди да отцедите пастата, запазете около чаша вода и я използвайте, ако е необходимо.

10. Колко спагети са достатъчни на човек?

Основното правила е 100 г паста на човек е достатъчна.

Не е трудно. Просто следвайте тези прости правила и ще се радвате на истински италиански спагети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

ТВ предавания, които оставиха...
Как да излезем от задънената улица,...
Каква е причината да сънуваме...
Тези 3 зодии трябва да внимават...
Предстоящата седмица: Кои зодии...
2 неща, с които НИКОГА не трябва...
Тези зодии са най-тежките свекърви...
Кои зодии вървят чрез нахалство...
Будистки мъдрости за по-щастлив...
Странните неща, които мъжете...
Как да се справите с разбито сърце?...
3 детайла, които правят едно момиче...

Последни новини