НА ЖИВОВойната в Украйна

Как трябва да бъдете облечени, докато шофирате през зимата?

1326

През зимата е много често да видите шофьор, облечен така, сякаш се готви да покори Северния полюс зад волана. Може би това ще го спаси от измръзване, но само след като преди това предизвика инцидент на пътя, който може да бъде с тежки последици, предупреждават експерти.

Зимните шапки, якета, ръкавици и топли ботуши могат да създадат огромни проблеми при шофиране. В крайна сметка те нарушават деликатния баланс на човешкото взаимодействие с автомобила, влошават видимостта, намаляват информационното съдържание на контролните уреди и правят човека зад волана бавен и тромави.

Доказано е, че връхните дрехи не дават възможност ефективно да се управлявате кола. Особено при зимни условия, когато водачът се нуждае от способността бързо и точно да анализира ситуацията, да формира план за действие и да го изпълнява с ръце и крака. Как обаче може да стане това, ако при натискане на спирачката огромният зимен ботуш едновременно натиска газта?

При пътуване по хлъзгава повърхност е много важно шофьорът да прилага премерено усилие върху всеки един от педалите. Ако обаче той е със зимни обувки с много дебели подметки, това няма как да стане. Шапката пък не само значително ограничава видимостта, но и значително усложнява адекватната оценка на ситуацията. И поради това е трудно да се регулира работата на климатичния контрол. В този случай шофьорът рискува да прегрее сивото вещество на мозъка, което отговаря за неговите адекватни реакции.

Вълнени ръкавици, ръкавици без пръсти и други маншони, на свой ред, не позволяват добър контакт с волана. Студената вълна или синтетика взаимодействат много ненадеждно с волана. И ако размерът на тази дреха също е голям, се появява допълнителна луфт в контактното петно на ръцете и волана. А това е категорично неприемливо, защото през зимата много започва да зависи от това колко бързо и точно можете да завъртите волана при неочаквана ситуация на пътя.

Ако обаче се използват тънки кожени ръкавици, тогава, напротив, те ще помогнат за по-ефективен контакт с волана. Опасност крие дори шалът на врата ви, които може да се оплете във волана или лоста за скорости и това също да донесе сериозни неприятности.

Заради всичко това се препоръчва по време на шофиране да се сваля връхните дрехи, които ограничават движението, и да се използват удобни обувки. В някои случаи, ако бюджетът позволява, можете дори да бъдат купени специални обувки за шофиране. И когато шофьорът тръгна за излиза от колата просто се преобува. В крайна сметка безопасността винаги е от първостепенно значение.

Какво трябва да направи шофьорът в случай на поднасяне на пътя

Зимата постепенно настъпва и опасностите по пътищата се увеличават. С годините шофьорите трупат опит за движение в такива условия, но и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Авто

Peugeot 208 свали VW Golf от върха...
Ferrari раздава щедри бонуси...
Върховна наглост – обирджии с...
3 мита за бензина, на които не бива...
Range Rover Velar получи обновен...
Завод на Toyota спря за месец заради...
Mercedes-Benz съкращава голям...
Рекорд: Продадоха последното...
Toyota: Пълният преход към електромобили...
5 съвета за безопасно спиране...
Рекордни продажби на електрически...
Кога запалката може да причини...

Последни новини