Интересно

Как учените се опитаха да превърнат маймуна в човек

13575

Английският естествоизпитател Чарлз Дарвин е смятал, че съвременните хора са потомци на древни маймуни. Знаейки това, някои хора може погрешно да вярват, че сегашните шимпанзета и горили също някой ден могат да се превърнат в разумни хора. Това, разбира се, не е така – в хода на еволюцията развитието на приматите се е разделило на стотици различни клонове и само един е довел до появата на човешкия род.

Въпреки това през втората половина на ХХ век американски учени се опитали да научат шимпанзета и горили на човешка реч – ако не на устна, то поне на жестов език. По време на експериментите те постигнали известен успех, но като цяло всички случаи завършили по много тъжен начин.

По какво шимпанзетата приличат на хората?

В научните работи по обучение на маймуни на човешки език са участвали шимпанзета и горили, тъй като те се считат за най-близките роднини на хората. Според данни от 2018 г. геномите на човека и шимпанзето съвпадат с цели 93,6%. Това означава, че в хода на еволюцията хората и шимпанзетата са имали едни и същи предци – техните пътища на развитие са се разминавали само преди около шест милиона години. Шимпанзетата са толкова подобни на хората, че известно време учените дори искали да ги включат в рода Homo.

Ето няколко прилики между шимпанзетата и хората:

В допълнение към това шимпанзетата знаят как да създават инструменти и как да ги използват, за да си набавят храна. Те също ясно общуват на собствения си език, неразбираем за хората. Така че защо да не опитаме да ги научим на езика на хората?

Шимпанзето Уошо

Първият експеримент за обучение на маймуна на човешки език е извършен през 1966 г. Учените Алън и Беатрис Гарднър стават ръководители на научната работа, а женското шимпанзе на име Уошо е взето като експериментално животно. В началото на обучението човекоподобното е на около 14 месеца, тоест почти дете. Тъй като е малко вероятно маймуните да могат да произнасят пълноценни думи, учените започват да обясняват на Уошо принципите на езика на жестовете.

За да се улесни обучението, шимпанзето живее близо до хората – както е известно, езиците се учат най-добре в обкръжение от носители на езика. По време на експеримента семейство Гарднър и изследователят на примати Роджър Фаутс също решават да общуват само чрез жестове. Експериментът продължава няколко години, през което време учените забелязват, че шимпанзето запомня принципите на жестовия език по-добре, когато просто наблюдава хората. Освен това, за по-добро запаметяване на материала, не е необходимо да бъде незабавно възнаграждавано – това само разсейва маймуната.

През първите две години от експеримента шимпанзето Уошо научава повече от 30 жеста, а до края на обучението знае вече 350. Когато шимпанзето се сдобива с рожба, тя също се опитва да повтаря след хората. По този въпрос майка му му помага и малкото също се научава поне малко да общува с хората.

В крайна сметка е доказано, че приматите наистина могат да бъдат научени на жестов език. Шимпанзето Уошо живее добре и умира през 2007 г., на 42 години.

Ним Чимпски

Подобен експеримент е проведен през 1973 г. в Колумбийския университет. Този път обект на теста е мъжко шимпанзе на име Ним Чимпски. Той получава името си в чест на лингвиста Ноам Чомски, който твърди, че само хората имат способността да общуват, използвайки различни езици.

Ръководителят на проекта „Ним“ е професор Хърбърт Терес, който заснема учебния процес на шимпанзето на камера в продължение на четири години. За разлика от Уошо, шимпанзето Ним Чимски прекарва по-голямата част от живота си зад стените на лабораторията. Обучаван е от над 60 преподаватели по жестов език. Въпреки всичките усилия в крайна сметка Ним Чимпски научава само 125 жеста. Лошият резултат се свързва с факта, че субектът не е живял сред хора, а е прекарвал почти цялото време в лабораторията.

С помощта на знаци с ръце приматът може добре да обясни на другите какво иска. Например той може да даде да се разбере, че иска да вземе портокал и да го изяде. Най-много Ним Чимпски преуспял в рисуването – картините му приличат на детски драсканици, но не са лишени от сюжет. За съжаление, освен способността си да общува с жестове и да рисува, прочутото шимпанзе понякога било агресивно и веднъж нападнало един от своите учители.

След края на експеримента Ним Чимпски е изпратен в приюта за животни Black Beauty Ranch. Някои източници казват, че през целия му живот са идвали при него само няколко пъти. Един от посетителите бил професор Терес, който донесъл храна и си тръгнал. В този приют Ним Чимпски прекарва остатъка от живота си и умира на 26 години от сърдечен пристъп.

Горилата Коко

Не само шимпанзета са обучавани на жестов език. За най-успешен експеримент се смята този с горилата Ханабико (Коко). Името „Ханабико“ от японски се превежда "дете на фойерверки" и е препратка към рождената дата на горилата – четвърти юли. Коко привлича общественото внимание, след като съобщава, че е осиновила коте като домашен любимец и го е кръстила All Ball, което вади на показ и предполагаемата ѝ способност да римува.

Нейният инструктор и учител, Франсин Патерсън, съобщава, че активният речник на Коко включва повече от 1000 знака от това, което Патерсън нарича „жестовия език на горилата“. Това поставя речника на Коко на същото ниво като на тригодишно дете. За разлика от други експерименти в преподаването на езика на знаците на примати, Патерсън едновременно учи Коко на говорим английски от ранна възраст. Съобщава се, че Коко разбира приблизително 2000 думи на говорим английски, в допълнение към жестовете. Животът и процесът на обучение на Коко са описани от Патерсън и различни сътрудници в книги, рецензирани научни статии и уебсайт.

Както и в случая с други езикови експерименти с човекоподобни маймуни, степента, в която Коко е придобил и демонстрира език с тези знаци, се критикува. Лингвистът Джефри К. Пулъм нарича твърденията за способностите на Коко „митични“, като пише, че тя никога не е правила нещо повече от „размахване на ръце, правейки знаци на случаен принцип“, и критикува широко разпространеното отразяване в пресата на твърденията на Патерсън като „сантиментална глупост“.

Според твърденията на изследователи Коко е разбирал съществителни, глаголи и прилагателни, включително абстрактни понятия като „добър“ и „фалшив“ и можела да задава прости въпроси. Общоприето е, че тя не е използвала синтаксис или граматика и че използването ѝ на езика не надхвърля това на човешко дете. Въпреки това Коко постига между 70 и 90 точки по различни скали за детско IQ и някои експерти твърдят, че Коко използва езика по същия начин, както го правят хората.

След като изследването на Патерсън с Коко приключва, горилата е преместена в резерват за диви животни в Уудсайд, Калифорния. В резервата Коко живее с друга горила, Майкъл, който също научава жестомимичния език, но той умира през 2000 г. След това тя живее с друга мъжка горила, Ндум, до смъртта си.

Коко умира в съня си на 19 юни 2018 г. в резервата на Фондация "Горила" в Уудсайд, Калифорния, на 46-годишна възраст. Фондацията публикувала изявление, в което казва, че „въздействието беше дълбоко и това, което тя ни научи за емоционалните способности на горилите и техните когнитивни способности, ще продължи да формира света“.

Етикети:

Още от Интересно

В Тихия океан се появи нов остров, който бързо расте
Следи от големи детски жертвоприношения са открити в Перу (СНИМКИ 18+)
Древните градове на маите са били опасно замърсени с живак
Магелан никога не е имал намерение да обиколи света
Бичуване, пиявици, живак. Как едно време са лекували венерическите заболявания...
Палмирската империя не е унищожена от Рим

Последни новини

 • Направете това и рибата няма да залепне за тигана при пържене

  Залепването на рибата за тигана е проблем, с който се сблъсква всяка домакиня. В случая дори добавянето на повече олио не помага. Но това не е причина да се откажете от приготвянето на пържена риба. За да избегнете този проблем в бъдеще, трябва да следвате няколко правила. Златни правила при пърже...

 • Атракция в Южния парк - Водна паша (СНИМКИ)

  В езерото до входа на Южния парк, срещу ул. "Нишава", вече е инсталирана скулптурната композиция "Водна паша" на големия български скулптор Павел Койчев и дори в дъжда привлича посетители, видя репортер на Actualno.com.  Авторът и зам.-кметът на София Мирослав Боршош откриха скулптурна...

 • Финландски магазин за авточасти отказа да продава на руснаци

  Магазинът за авточасти Auto-Suni, който се намира в град Лапеенранта в Южна Финландия, отказва да търгува с руски клиенти. Според местното издание Kauppalehti, цитирайки директора на магазина за поддръжка Анти Миакитало, финландците се страхуват да не нарушат режима на санкции. Факт е, че някои рус...

 • Най-лесните и най-икономични понички, които се приготвят за 10 минути

  Време е да ви споделим рецептата за най-лесните и икономични понички, които се приготвят за 10 минути. Те са наистина вкусни и сме сигурни, че ще останете безкрайно доволни от крайния резултат. Ето какви продукти трябва да имате пред себе си: • брашно - 400 г; • мая - 20 г жива; •...

 • Citroeп си върна лого от преди цял век

  Всички автомобилни компании доскоро се стремяха да направят емблемите си колкото е възможно по-големи, но сега има нова тенденция – те да бъдат плоски. Френският производител Citroen реши просто да върне времето назад и вече ще използва своето лого от 1919 г. Емблемата на Citroen винаги е има...

 • Продукти, които ускоряват стареенето

  Ето кои са петте най-вредни продукта, които влошават здравето и ускоряват стареенето. Премахнете ги и не само ще свалите ненужните килограми, а и ще подобрите здравето си и ще сте много по-млади и красиви. 1. Трансмазнини Най-много трансмазнини се намират в пържените картофи, чипс, сладкиши, пукан...

 • Вижте новия монограм на крал Чарлз III (СНИМКА)

  Разкриха новия монограм на британския крал Чарлз III, който ще се появи на правителствените сгради и пощенските кутии в Обединеното кралство. Той е избран от новия монарх, наследил кралица Елизабет II. Чарлз е имал възможността да прегледа серия от дизайни, като накрая се е спрял на шифър с изписан...

 • Как да се храним, за да запазим мозъка в кондиция?

  В нашето натоварено ежедневие има доста проблеми и ситуации, които водят до изтощение и стрес. При забързания и напрегнат живот, който всички хора водят днес, е много важно мозъкът да бъде в кондиция. За хората в днешно време е ясно, че здравето на организма до голяма степен зависи от храната, която...

 • Постоянен арест за Димитър Любенов, причинил катастрофата на Околовръстното шосе

  39-годишният Димитър Любенов, предизвикал тежката катастрофа на софийското Околовръстно шосе, в която загина френски гражданин, остава за постоянно в ареста, предава БНР. Свидетелски показания и експертизи мотивираха решението на съда. В залата стана ясно, че Любенов е ударил автомобила, в който е...

 • ОИСР: 1/4 от македонското население живее извън страната

  Около 700 000 македонци или 1/4 от населението днес живеят извън страната. Миграцията от Северна Македония през последното десетилетие се е увеличила 5 пъти към ЕС и тъй като главно работещото население напуска страната, това се отразява на производителността на самата страна, каза Анита Рихтер, рък...

 • Полезни ли са семките на динята?

  Най-предпочитаният от хората плод за топлият летен сезон нашата любима диня. Вкусна и сладка с много голямо съдържание на вода, какво друго ни трябва в горещият летен сезон. Диня със сирене, диня с мастика или просто да ядете така от този сладък, вкусен и сочен плод – това е въпрос на вкус, н...

 • Бежанците от Украйна тласнаха населението на Германия до исторически рекорд

  Бежанците, пристигащи от Украйна, са допринесли за това населението на Германия да стигне историческо ниво, отчете Федералната статистическа служба. Към момента над 84 милиона души живеят в най-населената страна в Европа. Германия има един от най-ниските коефициенти на раждаемост в света и според н...

 • Това са 5 – те признака, че ще живеете дълги години

  Всеки от нас се вълнува защо някои достигат дълголетие, а други – не. Отговорът на този въпрос все още не е ясен. В днешната статия ще ви споделим най-сигурните признаци за възможно дълголетие. Разбира се, гените са едно от нещата, които отвеждат към дълголетие. Всичко останало обаче е в наши...

 • Какъв е животът със сърдечна недостатъчност

  По повод 29 септември – Световния ден на сърцето, в студиото на „Club здраве” водещата Радина Василева разговаря с един млад кардиолог от „Александровска” болница, с когото фокусират вниманието ни върху една от водещите причини за хоспитализация при хората над 65 години...

 • Доходността по дълга на страните от еврозоната рязко се повиши

  Доходността по държавните облигации на държавите от еврозоната се повиши до най-високото си ниво от години. Това се случва на фона на очакванията на инвеститорите за ново вдигане на основните лихви от страна на водещи централни банки и въздействието на британската фискална политика. В ранната европ...

 • Този чай сваля кръвното и захарта само за месец

  Пиенето на определен чай може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар. Чаят, който сваля кръвното и захарта  „Чаят каркаде има не само характерен тръпчив, но и сладникав вкус, но и също така оказва благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар. Консумацията му може да п...

 • Григор Димитров с голяма изненада на Sofia Open 2022 (СНИМКИ)

  Голямата българска звезда на световния тенис Григор Димитров изненада децата, подавачи на топки на Sofia Open 2022, и доброволците, помагащи на тенисистите да се чувстват като у дома по време на седмото издание на турнира от сериите ATP 250 в София. Голямата българска звезда на световния тенис Григ...

 • Корнелия Маринова: Обгазяването на Ловеч трябва да спре!

  По повод продължаващите сигнали (последният е от 26 септември вечерта) за силна миризма на амоняк от „Мелта-90“ АД, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова днес отправи нов призив към компетентните държавни органи да изпълнят задълженията си. Обгазяването на Ловеч трябва да спре, обмисл...

 • Нов асфалт полагат на улиците до стадиона и гробищния парк в Плевен

  Извършват се дейности по текущ ремонт на пътните платна на ул.„Пиер Кюри”- пред официалния вход на градски стадион „Плевен” и на ул.”Майска”, която води до Гробищния парк до Стадиона. На двете улици е извършено фрезоване и цялостно преасфалтиране, а отделни уч...

 • Защо пълнозърнестите храни са полезни?

  Важно е да приемаме пълнозърнести храни, защото са необходими за правилното храносмилане, стопяват тлъстинките, засищат добре глада успокояват нервната система а в същото време осигуряват издръжливост и енергия и помагат за концентрация, висока дълга памет и добри рефлекси. За разлика от рафиниранит...