Каква да ядем на закуска при стомашен вирус?

15361
Каква да ядем на закуска при стомашен вирус?
Снимка: iStock/Guliver

Стомашният грип, известен в медицината като вирусен гастроентерит, се появява, когато специфични вируси атакуват стомашно-чревния ви тракт. Този вид вирусна инфекция възпалява лигавицата на стомаха и червата, което води до пристъпи на повръщане и диария.

По време на тази атака срещу храносмилателната ви система може не само да пропуснете да консумирате жизненоважни хранителни вещества, но и да загубите важни електролити, от които тялото ви се нуждае за оцеляване. Внимателният подбор на храните, които приемате, докато сте болни, може да ви помогне да се справите със стомашния грип.

Въпреки общоприетото си наименование стомашният грип не се причинява от грипен вирус, а от някой от редица други вируси. Например ротавирусът най-често причинява стомашен грип при децата, докато норовирусът е честа причина за вирусен гастроентерит при възрастните, съобщават експерти. Други вируси, причиняващи стомашен грип, са аденовирус, астровирус и саповирус.

В допълнение към повръщането и диарията може да се появят и коремни спазми, главоболие и повишена температура за времето на заболяването, което може да продължи между един и 10 дни. Най-голямата опасност от стомашния грип е дехидратацията и загубата на електролити. Можете обаче да намалите риска с избора на течности и твърди вещества, които консумирате на закуска и през деня.

Закуската, от която всеки ще отслабне

ТЕЧНОСТИ

Както повръщането, така и диарията могат да доведат до дехидратация и е важно да набавите течностите, които тялото ви е загубило. Течностите, които консумирате на закуска, могат да бъдат особено важни, ако сте прекарали нощта без да пиете изобщо. Въпреки това стомахът и червата ви се нуждаят от почивка, за да се възстановят, и закуската може да се превърне в балансиран акт между това да позволите на храносмилателния си тракт да се възстанови и да осигурите на тялото си необходимите хранителни вещества. Ако стомахът ви все още е доста разстроен, може да искате да започнете закуската, като преминете към чисти, безвкусни течности като бульон, разреден плодов сок или спортни напитки, които ви доставят едновременно вода и електролити. С напредването на възстановяването закуската може да включва твърди храни.

Това е най-добрата закуска за здрави стави

ТВЪРДИ ХРАНИ

Лесно смилаемите твърди храни за закуска са полезни, когато сте болни от стомашен грип. Въпреки това трябва да включите тези храни само когато можете да понасяте бистри течности и не сте повръщали в продължение на няколко часа.

Добрият избор на храни за закуска включва сух препечен хляб, крекери, ориз, банани и ябълково пюре. Тези храни с нишесте са щадящи за храносмилателната ви система и осигуряват електролити, и калории. Тъй като храносмилането ви продължава да се подобрява, желатинът, варените яйчни белтъци и нетлъстото месо ви доставят протеини, които допълнително подпомагат възстановяването ви от стомашен грип.

5 закуски, с които няма как да надебелеете

ВНИМАВАЙТЕ

Мазните храни, пикантните храни, млечните продукти и храните, богати на захар, е най-добре да се избягват по време на заболяване от стомашен грип, тъй като тези храни могат да бъдат трудни за храносмилане и могат допълнително да разстроят стомаха и червата ви. Освен това както алкохолът, така и кофеинът могат да дехидратират организма ви и са противопоказани при вирусен гастроентерит.

Ако храните за закуска, които консумирате с напредването на възстановяването, влошават храносмилателните ви симптоми, върнете се към по-безвкусни храни и течности, докато симптомите ви се подобрят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com